Ujistili, že v kraji nedochází k masivnímu šíření takzvané britské mutace, která vyvolává obavy především kvůli vysoké nakažlivosti. Laboratoře v Olomouci a Prostějově ji už zachytily.

V Olomouckém kraji ve středu potvrdily laboratoře podle údajů Ministerstva zdravotnictví 400 případů Covid-19. Je to o čtyři méně než minulou středu.

Nejvíce pozitivních v tomto týdnu bylo v úterý, a to 487. Minulé úterý to bylo 513. Aktuálně se s nákazou potýká 4 559 lidí.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nejvíce pozitivních za 7 dní na Přerovsku – 348. Následují Šumpersko s 296 případy, Olomoucko s 295 a Prostějovsko s 237 případy. Nejméně hlásí okres Jeseník, a to 174 případů.

Chátrající zemědělská usedlost v Drahanech se stala kulturní památkou.
Toto venkovské stavení v Drahanech je nově kulturní památku

Stagnující až mírně klesající

V Olomouckém kraji mají podle epidemiologů počty pozitivně testovaných aktuálně spíše stagnující až mírně klesající trend. V zařízeních lůžkové sociální péče nyní neevidují žádné ohnisko nákazy koronavirem.

„V domovech pro seniory jsou to jednotlivé případy,“ potvrdila Deníku Andrea Škurková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Nakolik se na tom již podepisuje proočkovanost seniorů, nelze podle epidemioložky ještě vyhodnocovat.

„Očkování v domovech pro seniory je v běhu, v některých je již i dokončeno, ale doba k vyhodnocení vlivu očkování je příliš krátká,“ poukázala.

Komunitní centrum v Konici
Očkování mimo nemocnice? Jako první jej odstartují v konickém komunitním centru

Není velké ohnisko

I když laboratořemi v Olomouckém kraji byla zachycena takzvaná britská mutace a objevují se další případy, podle Škurkové nyní nedochází k jejímu masivnímu šíření. Epidemiologové mají zprávy z laboratoří už o podezření na nakažlivější variantu a případy trasují prioritně.

„Osoby, u kterých je zjištěno podezření na britskou mutaci viru, jsou nám nahlášeny a jsou trasovány přednostně, abychom zamezili nekontrolovanému šíření. V Olomouckém kraji nedochází k plošnému šíření této varianty, není zde nějaké velké ohnisko. Stále se bavíme o jednotkách případů. Rozhodně není důvod k panice,“ ujistila Andrea Škurková.

Úchvatné scenérie vytváří voda a led. Výpusť plumlovské přehrady s ledovou oponou a výpusť Podhradského rybníka s ledopády.
VIDEO: Dechberoucí ledopády těší návštěvníky plumlovské přehrady i rybníka

Laboratoře v regionu evidují jednotky případů a stále čekají na stoprocentní potvrzení sekvenací Národní referenční laboratoří Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Celogenomová sekvenace je náročné vyšetření, jehož výsledkem je přečtení celé genetické informace viru v daném vzorku.

Podle SZÚ se však už samotné podezření na možnou mutaci viru na základě výsledku vyšetření PCR se jeví být dostatečným dokladem přítomnosti mutace. Některé vzorky z Olomouckého kraje již byly potvrzeny parciální sekvenací spike genu v laboratoři v Brně.