Mohou ji využít například pacienti, kteří prodělali covidový zápal plic a stále se potýkají s jeho následky. Unikátní moderní léčba dokáže transformovat zjizvenou plicní tkáň zpět na funkční a elastickou, a to navíc bezbolestně a neinvazivně. Značné úspěchy přitom nyní zaznamenávají zdravotníci i při léčbě pacientů s aktuálně probíhajícími akutními covidovými záněty, a to i v těžkých stavech.

Použití laseru při onemocněních plic je aktuální novinkou.

"Laser je speciální typ světelného záření. Toto záření vytváří energii, která v lidských tkáních zlepšuje látkovou výměnu a podporuje protizánětlivé reakce imunitního systému," prozrazuje Petr Konečný, primář centra léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Prostějov s tím, že na jeho pracovišti využívají zdravotníci terapii laserem nejen u postcovidových pacientů, ale nově i u pacientů s akutními covidovými záněty plic, a to i u nejtěžších případů hospitalizovaných na covidových odděleních ARO a JIP.

Městskou hromadnou dopravu v Prostějově zajišťuje prostřednictvím 15 linek společnost FTL. 13.12. 2021
Provoz MHD v Prostějově podraží, jízdné se ale nezvýší

"Dosud jsme použili laserovou terapii u deseti pacientů s akutním covidovým zánětem plic. Jedná se o doplňkovou léčbu k farmakoterapii a rehabilitaci covidových a postcovidových pacientů, kdy doporučená doba je terapie dva až čtyři týdny. Někdy ale léčba a rehabilitace ale může trvat i déle než tři měsíce, záleží na individuálním klinickém stavu jednotlivých pacientů," vysvětluje primář Konečný.

Nemocnice pořídila nový přístroj. "Na tuto terapii se využívá moderní vysokovýkonný laser, který máme zdarma na jeden rok zapůjčený od firmy BTL v rámci akce Česko nadechni se," uzavírá Petr Konečný.

Pivovarský rybníček ve Vrahovicích - 10.12. 2021
Nášlapné kameny i relaxační zóna. Pivovarský rybníček už brzy zvelebí

Na laserovou terapii přitom typicky navazují techniky respirační fyzioterapie a manuální techniky pro korekci postury. Výsledkem je pak nejen subjektivní úleva pacienta, ale i prokazatelně lepší výsledky spirometrických vyšetření a vyšetření pomocí rentgenu.

Technologii k léčbě postcovidových pacientů využívá v Olomouckém kraji rovněž šumperská nemocnice.