V úterý 59, ve středu 74 a aktuálně 67 na stobodové stupnici. Vývoj rizikového skóre v Olomouckém kraji je v tomto týdnu, kdy dochází k výraznému rozvolňování protiepidemických opatření, turbulentní.

„V Olomouckém kraji je nadále situace stabilizovaná. Celkový trend je mírně klesající,“ reagovala na proměny skóre krajská epidemioložka Růžena Haliřová.

„Objevují se drobné výkyvy, a to v návaznosti na testování větších skupin, například v sociálních zařízeních. Celkově ubývá hospitalizací a průběh nákazy je většinově bezpříznakový či mírný,“ vysvětlovala.

Dodržujme opatření i nadále

Po rozvolnění protiepidemických opatření, podřazení na 3. stupeň, by lidé podle praktických lékařů neměli zapomenout na dodržování základních hygienických opatření – 3R (nosit roušku, dezinfikovat ruce a dbát na rozestupy).

„Pokud budeme riziko nákazy zlehčovat, nebudeme se chovat v předvánočním shonu zodpovědně, uvrhneme v lednu sami sebe do karantény, školy zavřou a budeme doma. Je to jen na nás, na každém z nás,“ apelovala Věra Katzerová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro dospělé na Olomoucku.

První sníh na Hané si v centru Olomouce nejvíce užívají děti - 3. 12. 2020
Sníh zasypal Hanou i kopce, na silnicích opatrně. Takto to dnes v kraji vypadá

Někteří praktici Deníku v tomto týdnu popisovali, že už nyní pozorují výrazně menší zájem pacientů o žádanky o odběr na PCR test kvůli tomu, že nechtějí zůstat před Vánocemi v karanténě a uvrhnout do ní své blízké.

„Zatímco před týdnem jsme měli několik telefonátů denně, kdy se pacienti dožadovali odběru, v tomto týdnů máme lázně. Koronavir samozřejmě nevymizel, pamatujme na to a kdo má příznaky onemocnění, ať zůstane doma,“ uvedli.

Nejhustěji je nakažené Přerovsko

Za středu přibylo v Olomouckém kraji 262 potvrzených případů. V průměru bylo od minulé středy hlášeno 245 nových případů denně. Za předchozích sedm dní to bylo 260, jak informovali minulý pátek epidemiologové.

Ilustrační foto
Restaurace a hospody zaplavují rezervace. Někde už mají na víkend plno

Aktuálně s nákazou novým koronavirem bojuje 3 285 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za posledních 7 dní nejvíce nakažených na Přerovsku, a to 277, následuje Prostějovsko s 246 případy a Šumpersko s 242 osobami s covidem.

Nejklidnější je situace na Olomoucku a Jesenicku se 183 a 129 pozitivními na 100 tisíc obyvatel.

Od počátku epidemie eviduje Ministerstvo zdravotnictví v Olomouckém kraji 33 184 potvrzených případů koronaviru. Vyléčilo se 29 332 osob, 567 covid pozitivních zemřelo.