„Situace je v poměru k sezoně a vzhledem k rozvolněným opatřením stabilní a v kraji není významnější klastr. Neděje se nic nad rámec výskytu, který by měl vliv na změnu barvy semaforu,“ řekla krajská epidemioložka Růžena Haliřová. Od počátku pandemie se v Olomouckém kraji nakazilo celkem 1088 lidí, z toho je 953 uzdravených.

Žádné drama se neděje ani v jednotlivých okresech - nárůst během týdne hlásí většinou v jednotkách lidí. Nejvíce covid pozitivních zůstává na Olomoucku (78), což ale dáno rozlohou regionu, nejméně pak na Jesenicku (1).

ZÁKAZ. Stezka je dávno hotová, ale oficiálně se na ni nesmí ani vstoupit. Foto: Deník/Zdeněk Vysloužil
U Mostkovic mají cyklostezku, ale jezdit se po ní nesmí. Kde je zakopaný pes?

„Lidé mají více společenských kontaktů, protože cestují, účastní se kulturních a sportovních akcí, nebo se setkávají v rámci rodiny,“ shrnula nejčastější důvody přenosu nákazy Růžena Haliřová.

Podle ní ale nutně neznamená, že každý, kdo je nachlazený, má teplotu, nebo ho bolí v krku, musí být covid pozitivní.

„Během prázdnin evidujeme tak, jak je pro toto období typické, i akutní respirační choroby a letní chřipky - ať už třeba z klimatizace nebo teplotních změn,“ dodala.

Důležitá je ohleduplnost

Slovo, které by nás mělo provázet celým koronavirovým obdobím, je ohleduplnost. Lidé by v případě, že se necítí dobře, mají teplotu nebo kašlou, měli brát ohledy na druhé a zbytečně nechodit mezi ostatní.

„Stále apelujeme na osobní odpovědnost každého vůči svému okolí. Pokud se někdo necítí dobře, měl by raději zůstat doma. Situaci by měli lidé podle stupně závažnosti řešit se svým praktickým lékařem,“ radí epidemioložka.

Na druhé straně ale není nutné podléhat panice, pokud je pacient vytrasován a zjistí, že je covid pozitivní, protože přišel do kontaktu s nakaženou osobou. „

Zhruba padesát procent z celkového počtu nakažených nemá žádné příznaky. Nechci situaci nijak podceňovat, ale reakce lidí na fakt, že jsou nakažení, by měla být adekvátní jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ řekla.

Testování vstřícné veřejnosti

Testování samoplátců, kteří potřebují vycestovat do zahraničí a musejí mít v ruce test na covid, provádí Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Kvůli cestování do Řecka testování ještě rozšířili a nutno říci, že k potřebám veřejnosti reagují velmi vstřícně a vše personálně zajistili,“ zmínila.

Žaneta Svobodová nabízí v parném létě vánoční stromky.
Sličná Žaneta už na Záhoří nabízí vánoční jedličky. A tady je její příběh

U pacientů s klinickými příznaky zajišťují odběry infekční ambulance v nemocnicích.

„Na Přerovsku provádějí odběry infekční ambulance v přerovské i hranické nemocnici - na okrese jsou tedy dvě. Karanténu nařizuje pouze hygiena, doktor pak napíše karanténní pracovní neschopnost. První instance je ale praktický lékař - ten doporučí řešení,“ upřesnila přerovská epidemioložka Eva Bernardová.

Tři pacienti na infekčním

Hygienici podle ní zaznamenali tento týden v regionu pouze tři nové případy. „Někdo má lehčí chřipkové příznaky s teplotou, jiný trpí ztrátou čichu a chuti, velké procento je ale bez příznaků - vše záleží na imunitě. Mnozí si nákazu přivezli z cest po republice,“ uvedla.

Infekční oddělení prostějovské nemocnice péči o nakažené koronavirem zvládá. „V tuto chvíli zde leží tři pacienti s potvrzeným onemocněním covid-19. Jejich stav je stabilizovaný, nicméně vyžaduje hospitalizaci,“ uzavřela mluvčí nemocnice Radka Miloševská.