„Tančíme takzvané country line, což je trochu jiný styl než klasické country. Tančí se na modernější, trochu rockovější hudbu," vysvětluje zakladatel klubu Josef Novák.

Country line je tak trochu zvláštností.

„Tady v Prostějově ani v okolí je netančí nikdo, nejbližší kluby jsou v Kojetíně a Přerově. Taky tu hudbu málokterá skupina hraje, ale pár se jich najde. Dokonce i na zdejších country akcích," poznamenal Novák.

To se mi líbí, to chci umět

S country tanci začali společně s manželkou Margitou před šesti lety.

„Tancování nás vždycky bavilo. Jezdili jsme po plesech, ale jednou jsme zašli do Smržic na country bál. Tam sice hrála country skupina ale lidé tancovali jako všude obyčejnou polku nebo valčíky. Pak se tam ale objevily dva páry, které začaly tancovat nějakou čtverylku. Chvíli jsem se na to díval a pak jsem řekl manželce: „To mě bude bavit, to se mi líbí, to chci umět." A šli jsme se zeptat co a jak," líčil Novák.

Jenže zjistil, že tanečníci přijeli do Smržic hodně zdaleka a na jejich nácviky by nadšení manželé nemohli dojíždět.

„Začali jsme tedy jezdit po akcích, natáčet si tance a nějak je dešifrovat a pak jsme zjistili, že mnoho krokových schémat ke konkrétní hudbě je i na internetu. Tak jsme se postupně učili," popisoval country nadšenec.

Na bál jen v košili

Country a zvláště „lajnám", jak říká zcela propadl.

„Někdo říká, že je to zastydlá puberta, ale mě se jak ten tanec, tak ten styl života hrozně líbí. Na country bálech je navíc mnohem uvolněnější a přátelštější atmosféra než na klasických plesech. Člověk se navíc nemusí potit v saku, stačí mu košile," podotkl Novák.

Josefína - klub pro každého

Manželský pár pak kolem sebe soustředil skupinu nadšenců a tak vznikla Josefína.

„Je to takové volné sdružení, kam chodí lidé se něco naučit. Hodně jich také dosáhne nějaké úrovně, která jim stačí a zase odcházejí, ale setkáváme se s nimi na country bálech pravidelně," říká Novák.

S manželkou však na sobě neustále pracují a tak se jim daří sbírat body i na mezinárodních soutěžích v country line tancích, které se pravidelně konají například v jihočeském Písku. Country učí všechny zájemce, nejen členy Josefíny.

„Máme kurzy po deseti lekcích, kde naučíme jak klasické country tance, tak i country line. Pořádali jsme je například v Němčicích, kde byly pro velký zájem hned třikrát za sebou," líčil Novák.

Pokud se vám country líbí a chtěli byste si zatančit, pak máte nejbližší možnost v sobotu večer v Němčicích, kde je tolik v oblibě. Další víkend se s Josefínou můžete potkat třeba ve Slatinicích. (pam)