Co bude místo nich?

Na pozemcích v sousedství  "odstřelného" závodu má vyrůst osmnáct metrů vysoká výstavní hala.  Co však bude místo dnešních hromad suti není zatím jasné. 

„Slyšela jsem, že by tu mělo být nějaké centrum pro rodiny s dětmi. Jenže je to v průmyslové zóně, takže si myslím, že to bude jen takové jedna paní povídala," uvažovala Miroslava Dosedělová z Prostějova.

Jisté je jedno. Materiál z odstřelených budov znovu poslouží.

„V současné době sutiny vyhodnocujeme a v následujících dnech se vytřídí na stavební materiál a suť," informoval předseda společnosti Astria Group Ondřej Batta.

Co na volné ploše do budoucna vznikne však neprozradil.

V zahradě u bývalého OP brzy vyroste sezónní výstavní hala

V zahradě u bývalého OP brzy vyroste sezónní výstavní hala. Autor: DENÍK/Martina Greplová

Rodinné domy? Nevhodné

Astria Group ale skoupila pozemky vedle areálu bývalého Oděvního podniku.

Plochu o výměře bezmála 31 tisíc metrů čtverečních, která je v katastru vedena jako zahrada, společnost využije pro stavbu výstavní haly.

„Nosnou konstrukci výstavní haly bude tvořit betonový skelet oplášťovaný sendvičovými panely. Střecha bude sedlová mírného sklonu, u manipulační plochy pultová. Výstavní hala bude sloužit k pořádání sezónních veletrhů," citovala dokument, který lidé najdou i na stránkách města, mluvčí prostějovského Magistrátu Jana Gáborová.

Na místě, kde postaví společnost Astria Group výstavní halu, měli lidé zájem stavět rodinné domy.

„Byli u nás zájemci, kteří se na pozemky ptali. Vzhledem k tomu, že je blízko dopravní napojení na dálnici a v blízkosti je průmyslová zóna, si ale nedovedu představit, že by pozemek posloužil pro výstavbu rodinných domů," zhodnotila prostějovská realitní makléřka Petra Sedlářová.

Majitelka Realit Naděje si na uvolněné ploše dokáže představit autosalon, vzorkovou prodejnu nebo stavebniny.

Známé osobnosti Prostějovska by si v anketě Deníku místo OP nejčastěji přály sportoviště či výrobní haly, které by opět daly mnoha lidem práci.

Zdroj: Youtube

Jen sezónní provoz

Zda bude výstavní hala součástí projektu, který se bude realizovat na místě zbořených budov, je otázkou.

Hala, která bude dispozičně rozdělena na tři prostory, však bude fungovat jen sezónně.

„Jelikož v hale bude pouze sezónní provoz, nebude hala vytápěna. Dopravní napojení bude ze stávajících komunikací v průmyslovém areálu. Přípojky na inženýrské sítě jsou předmětem samostatného územního souhlasu," uvedla Jana Gáborová.

Hala by měla mít na výšku 18 metrů.

Odpady, které vzniknou během její stavby využije město v rámci vegetačních úprav.

Krajský úřad již odsouhlasil, že pozemek vyjme ze Zemědělského půdního fondu ve prospěch společnosti Astria Group se sídlem v Praze Na Zderaze.

V Prostějově zatím velký výstavnický areál není. Nejbližší výstaviště najdete v Olomouci.