„Předměty reprezentují typické nebo nejcennější exponáty v muzeu," prozradil jeho ředitel Daniel Zádrapa. Nastínil přitom, že se nezapomnělo ani na prostějovské rodáky či významné osobnosti spjaté s městem.

„V knize je například zvěčněný kalamář básníka Jiřího Wolkera či plastika Hany Wichterlové," řekl Daniel Zádrapa. Jak v prostějovských sbírkách, tak ve Svědcích starých časů se však dají najít také unikáty.

„Jedná se například o popravčí meč, vývěsní štít porodní báby nebo znamení pekařského cechu. To údajně město získalo od samotného ruského cara," informoval Daniel Zádrapa.

Autoři knihy, na níž se kromě kraje a jeho muzeí podílela také třeba Vědecká knihovna Olomouc, nezapomněli ani na historické terče, které prostějovské muzeum také vystavuje.

U vydání knihy byl také prostějovský radní Josef Augustin (KSČM).

Podle jeho slov šlo o splnění závazku, který si hejtmanství dalo.

„Vydání této výpravné obrazové publikace je splněním jednoho závazku, který si rada Olomouckého kraje dala na počátku svého volebního období pro oblast kultury," uvedl.

„Smyslem knihy je populární a přístupnou formou představit pomocí nejcennějších předmětů sbírky Olomouckého kraje. Čtenář na jednom místě najde sumář pokladů ukrytých v muzeích a knihovně Olomouckého kraje. Nejde však jen o přehled sbírkových předmětů představených fotografiemi, ale i o jejich příběhy, nálezové okolnosti, vztah k vlastníkům, užitnou hodnotu a zasazení do dobového kontextu," dodal prostějovský radní, který upozornil, že o knihu v nákladu tisíc kusů je veliký zájem.

Jeho slova potvrdil ředitel prostějovského muzea.

„Dílo je k dostání i u nás v muzeu, konkrétně jsme do prodeje dali devadesát devět výtisků. Už minimálně čtvrtina je však vyprodaná," sdělil Daniel Zádrapa. Dodal, že zatím nemá zprávy o tom, že by Krajský úřad Olomouckého kraje chystal dotisk.