Jestliže si budete chtít dát na hodech burčák, rozhodně nemusíte míjet stánky s částečně zkvašeným vinným moštem.

„Ten je ze zahraničních hroznů, ale většinou jej dělají naši vinaři. Hrozny z jižních oblastí jsou sladší a levnější a burčák často bývá kvalitnější než ten náš. Zkvašený mošt je jen úřednické označení, produkt je stejný," vysvětlil Jaroslav Rek, majitel vinotéky v Drozdovicích.

Lidé by si podle něj měli dát spíše pozor na burčák ředěný a doslazovvaný.

„Ten se dá poznat podle chuti, pravý burčák je hutný a plný prožitků," popsal pravý nápoj Rek.

Doby, kdy býval „hitem" burčák z jablek jsou podle něj dávno pryč, už kvůli jejich ceně. Pokud však chce člověk kvalitní nápoj, měl by vyhledávat osvědčené a známé dodavatele.

Kdo nerad burčák, může si pochutnat třeba na pivu.

„Pro restauraci U Ječmínka jsme připravili Hodového Ječmínka, ten už je tradicí. Výjimečnou příležitostí jen pro prostějovské hody je kouřové pivo které točíme na Kolibě na Plumlovské," prozradil provozovatel pivovaru Martin Krč.

Pšeničná třináctka ze sladu sušeného kouřem zrála šest týdnů ve sklepech a je na čepu jenom nyní kolem hodů.