"Objekt je nádherný, i když jsem si vědoma toho, že náklady na rekonstrukci by byly vysoké. Samotné zaměření pak není nákladné, navíc studenti brněnské Fakulty Architektury by měli nápady, jak budovu využít," řekla k dominantě Ptení, čtvercové stavbě s typickými věžičkami v rozích.

Zastupitelka zároveň připomněla, že návrh nepodává poprvé. Už v únoru s ním přišla na zastupitelstvo, které ho však smetlo ze stolu. Tentokrát se situace opakovala.

"Podle mého názoru je označení "zámek" zavádějící. Jedná se spíše o hospodářské budovy, navíc v hrozném stavu," uvedl radní a předseda finančního výboru Bedřich Grulich. Připomněl, že objekt je ve špatném stavu už desítky let.

"Nikomu z majitelů se ho nedařilo udržovat. Město by se navíc podle mě mělo přednostně starat o budovy na svém území," řekl dále. Zopakoval tak argument, který k zámku ve Ptení padl už v minulosti.

Ilustrační foto
Nový hudební bar poslouží zejména místním kapelám


Svého kolegu z koalice podpořil i Josef Augustin.

"Je zde otázka realizovatelnosti. Pokud by se někomu podařilo sehnat dotaci padesát až sto milionů, pak se přimlouvám, aby do toho město šlo. Samo by však na to nemělo a využití by bylo složité," vyjádřil se zastupitel. K nim se zcela vzácně připojil také opoziční František Švec.

"Když bychom chtěli podpořit cestovní ruch, tak to radši přispějme do Plumlova nebo Čech pod Kosířem. Ptení má nulovou turistickou hodnotu," poznamenal Švec. Na zastupitelstvu také padl návrh na vynětí ptenského zámku z chráněných památek. Důvodem měla být podle dalšího zastupitele, Jana Navrátila, levnější oprava i snazší využití. Primátorka Alena Rašková následně přislíbila, že zjistí, jaké jsou v tomhle směru možnost.

O tom, jak se popasovat se stavem zámku už se přou zastupitelé roky. Mezitím budova značně zchátrala, byť má díky investici města poměrně novou střechu. Zájemci o koupi už se přitom objevili, a s různorodými plány. Ze zámku mělo být ubytování, wellness či pivovar. Naposledy koncem června informoval náměstek Jiří Pospíšil o tom, že zájemci stále existují a to s konkrétními návrhy. Zatím však nejsou informace o tom, že by v dohledné době mohlo dojít k prodeji.

Rybník v Krasicích
Rekonstrukce krasického rybníka se opět odkládá