Hlavním bodem nedělního odpoledne 17. listopadu byla soutěž, ve které osm týmů zápolilo ve znalostech z historie, životního stylu ale taky politického vývoje roku 1989 i let dřívějších.

„Jak uchopit toto výročí abychom důstojně oslavili třicet let svobody, bylo to záživné a pro mladou generaci poučné, to byla skutečná výzva,“ sdělil Deníku starosta obce Dušan Svozílek.

„Docela nám pomohla otevřít oči naše mladá generace. Student třetího ročního gymnázia dělal mezi zastupiteli obce anketu, jak kdo prožíval listopadové dny roku 1989 a došlo nám, že pro každého ty události znamenají něco jiného,“ popsala vývoj příprav Jaroslava Kvasničková a pokračovala: „Někteří respondenti se přímo účastnili listopadových událostí na demonstracích, jiní byli ve službě v armádě, ti školou povinní si museli zvykat na nové oslovování učitelů a školkáčkům nejvíc chyběl večerníček, který musel v revolučních dnech ustoupit zpravodajství.“

Nebylo důležité zvítězit, ale zopakovat si důležité okamžiky historie, něco nového se dovědět a taky se u toho pobavit. Sváteční nedělní odpoledne vrchoslavští zakončili promítáním dokumentu o oslavách sta let republiky, které se v obci uskutečnily minulý rok. 

Den otevřených dveří v Dětském domově v Plumlově  - 15. listopadu 2019 - Bývalé vychovatelky - Marie Rozehnalová vlevo, Ludmila Křenková
Setkání v Domově mě dojalo, i slzička ukápla, říká Marie Rozehnalová
Oslavy 30. výročí sametové revoluce - Plumlov 17. 11. 2019
VIDEO: Cinkání klíčů a tóny hymny. I v Plumlově se připomínal Samet