Letos v červnu jej na návrh veřejnosti i odborníků zařadilo Ministerstvo kultury na seznam kulturních památek.

Budova je z velké části zachována v původním stavu včetně fasády, dispozice i řemeslných prvků.

Vedle samotného objektu byla do památkové péče zahrnuta i sjezdová rampa a hlavní a vedlejší schodiště.

„K záměru odprodat historickou budovu se mohli podle uvedených skutečností lidé vyjadřovat až do 29. září, ale je zajímavé, že kraj se má prodejem zabývat už na zastupitelstvu v pátek 23. září," upozornil Ivan Čech, jeden z iniciátorů záchrany funkcionalistické budovy.

„Navíc se mi zdá zvláštní, že na vývěsce byly dostupné informace zpočátku k vidění jeden den, pak je úředníci stáhli, a záměr zveřejnili znovu 27. července s trváním do 29. září. Také se změnila cenu objektu, původně byla nižší, protože odhadce prý zapomněl na přilehlé pozemky," upřesnil Ivan Čech.

Upozorňuje také na to, že družstvo HOME FIT Plus z Brna pod identifikačním číslem 05279011, které chce nemovitost koupit, vzniklo podle zápisu teprve 12.srpna tohoto roku a jeho základní jmění činí pět tisíc korun.

"Statutárním orgánem je společnost RENT, spol. s r.o., která objekt už jednou koupit chtěla, " dodal ještě.

Kraj chce sedm milionů

Tisková mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová uvedla, že záměr odprodat předmětné nemovitosti byl zveřejněn v termínu od 27. července do 29. srpna tohoto roku.

"Díky technickému nedostatku elektronické úřední desky krajského úřadu je v současnosti veřejně dostupný i původní text záměru, ačkoli byl formálně stažen z úřední desky dne 26. 7. 2016, tj. ještě před jeho oficiálním zveřejněním. Doba, po kterou byl záměr zveřejněn, se tak zobrazuje jako „mínus jeden den," upřesnila.

Jinak je podle jejích slov všechno v pořádku, minimální měsíční lhůta, po kterou informace mají být veřejně dostupné, splněna byla.

V současné době prodává Olomoucký kraj dům řádových sester a ošetřovatelek za cenu přibližně sedm miliónů korun.

Původních šest miliónů zájemce, kterým je brněnské družstvo HOME FIT Plus, navýšil o jeden milión korun.

Nízká cena jen zdánlivě

V návrhu se hovoří také o tom, že se jedná o kulturní památku a že předmětné nemovitosti se prodávají za účelem rekonstrukce a dalšího využití pro potřeby sociálních služeb.

„Navrhovaná cena za takovou budovu se možná bude zdát někomu nízká," řekla primátorka Prostějova Alena Rašková.

„Ale je dána znaleckým odhadem a navíc je potřeba myslet na to, že nový majitel bude mít značně ztíženou pozici. Musí při rekonstrukci spolupracovat s památkáři a dodržet všechny jejich podmínky, a to bude finančně hodně náročné. Patrně i to se promítlo v navrhované prodejní ceně," doplnila primátorka.

Dům řádových sester i ošetřovatelek v Prostějově si kvalitní péči a opravu zaslouží.

Stejně jako je dobré pokračovat ve zdejší tradici péče o nemocné nebo přestárlé, jak to bylo v původním záměru.

„Mně by se moc líbilo, kdyby tady existovalo vlídné zařízení, kde by se kvalitní a vyškolený personál dobře staral o své klienty," řekla Marie Stodůlková z Prostějova. „I proto, že takových ústavů tu pořád nemáme dostatek," dodala.