Zákon zakazuje kouření v zařízeních společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti, provozovatelům však dává na výběr ze dvou možností: Některé restaurace mají oddělené prostory pro nekuřáky, jiné kouření zakazují alespoň v době podávání obědů.

„Kouření je u nás povoleno až po 15 hodině,“ potvrdil trend prostějovských hostinských personál restaurace Smíchovský zámeček.
Pokud jde o polední přestávku, mají pracující lidé poměrně dost příležitostí, kde se v klidu a bez rušivého kouře naobědvat. Zajít si ale na večeři, na kávu nebo jen tak na pivo je pro nekuřáky už o poznání obtížnější.

„Jediná restaurace, o které vím, že se v ní nekouří, je v Národním domě. Podobné je to v cukrárnách, ale ty zavírají brzy a nabízejí jen sladkosti,“ poznamenala Milada Nadymáčková s tím, že nejhorší je to večer: Dát si někde večeři bez cigaretového kouře prý snad ani v Prostějově nejde.

Zastánci kouření mají na hospůdky vlastní názor. „Cigareta k pivu prostě patří. Bez ní by mi ani nechutnalo,“ nechal se slyšet Josef Dolák.
Na lepší časy se ale odpůrcům kouření přeci jen blýská. Za necelé dva měsíce bude možné posedět bez obtěžujícího kouře v restauraci Jadran Club v Hradební ulici.

„V naší restauraci se téměř nekouří. Hosté vesměs respektují tabulky, na nichž jim děkujeme, že nekouří. Proto jsem se rozhodl, že od října to bude platit pro všechny. Že bychom přišli o klienty? To se nebojím. Lidé k nám chodí na dobré jídlo a pití a kuřáků je mezi stálou klientelou málo,“ uvedl Marijan Šebek, který svůj podnik vede ve stylu malých útulných chorvatských restaurací.

Anketu na toto téma si přečtětě zde.