„Všude, kde je trochu přírody, se hned musí dát beton nebo dlaždice. Je pravda, že když napršelo, tak bylo na vyšlapaných cestách bláto, ale pořád to bylo lepší než dlážděné chodníky. A to nemluvím o vysokých stromech, které pokácely. Sice se mluví o náhradní výsadbě, ale než dorostou, tak to pěkně dlouho potrvá," míní Marcela Chalupníková.

„Už rok se parkem nedá chodit, protože jsou tam akorát rozbourané cesty. Hrozně vypadá i rozkopaný chodník kolem parku. Vypadá to tam jak po řádění živlů a je to ostuda města," zlobí se Miroslav Hořínek z Prostějova.

Primátor apeluje na selský rozum

S podobou parku u kostela svatého Petra a Pavla v Lidické ulici nejsou spokojeni ani někteří představitelé města.

„Jsou tam zbytečně široké chodníky, jak kdyby po nich měly jezdit sajdkáry," myslí si lídr KDU-ČSL Petr Kousal.

„Měli bychom se řídit selským rozumem. Park není výraznou spojnicí a je otázkou, jestli jsou takové chodníky zrovna vhodné," míní primátor města Miroslav Pišťák.

Práce na obnově parku trvají už téměř rok.

„Je to jedna z našich nejproblémovějších staveb," připustil Antonín Zajíček, vedoucí odboru rozvoje a investic.

Obnovený park dostane nové chodníky, osvětlení, závlahový systém i stromy a keře. Jakmile budou terénní práce hotové, dostanou se ke slovu zahradníci, kteří v parku vysadí nové stromy a keře. Třicítku stromů, která šla na základě posudku odborníků minulý rok k zemi, nahradí padesát nových.

Regeneraci prý provádí "kácecí" firma

„Ve městě se kácí chaoticky. Navíc regeneraci parku dělá firma, která má jako hlavní činnost kácení stromů, což také dělá," vyjádřil se zastupitel za hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle lídra Změny pro Prostějov by město mělo vypracovat koncepci zeleně na několik let dopředu, kterou by se řídilo.

„Každý strom má nějakou životnost, ale jsou i stromy, které neuhnou stavebním pracím. A za ně by pak měla být náhrada. Měli bychom vypracovat koncepci zeleně do roku 2030," vidí řešení Jan Navrátil.

Město se brání, že má vypracovanou koncepci zeleně, kterou se při plánování zeleně řídí.

„Rok 2030 je nesmírně dlouhá doba. Koncepci máme, ale plán kácení není možný. Ani jeden strom nebyl kácený chaoticky. Jsem pro aktualizaci koncepce, ale ne v této podobě," vyjádřila se náměstkyně primátora Ivana Hemerková.