„Je to tam strašné. Při sebelepším předním světle na kole před sebe zase tolik nevidíte. Navíc cyklostezka od chodníku není nijak oddělená," říká Miroslav Vrána, který cestu do průmyslové zóny pravidelně absolvuje.

Podle něj je zde po setmění jízda nebezpečná.

Srážky na denním pořádku

„Kolikrát se tu už stalo, že se zde cyklisté nebo cyklista s chodcem srazil. Sám jsem to zažil a stejně tak i kolegové. Skutečně hodně lidí má s cestou nepříjemné zkušenosti," poznamenává.

Zároveň poukazuje na to, jaká je situace na ulici, která spojuje Kralickou a Kojetínskou ulici. Zde totiž na rozdíl od frekventované cesty lemující výpadovku na Přerov veřejné osvětlení nechybí.

„Pokud bych jel třeba od Hopi na Kojetínskou, zde je vše osvětlené. Přitom je ulice daleko méně využívaná," poznamenává.

Podle svých slov se obává, že se s problémem začne něco dělat až ve chvíli, kdy na cestě dojde k vážnému úrazu.

„Zatím se jednalo například o zlomenou ruku," uvádí.

Věc nespí, chystá se výběrové řízení, zní z radnice

Na problém upozorňovali už dříve například cyklisté jezdící do podniků v Kralickém Háji za prací. Vedení města se záležitostí zabývalo a na stole ležela i nabídka firmy. Osvětlení však dodnes nestojí a nezačalo se na něm pracovat.

„Odložili jsme osvětlení Kralické ulice kvůli ceně. Zdála se nám příliš vysoká – jednalo se o částku kolem milionu a půl. Řešit se to ale určitě bude, jen teď nedovedu říct kdy," poznamenala v únoru Alena Rašková.

Situace se však vyvinula. Stále sice není podle náměstka primátora Zdeňka Fišera jasné, kdy by se mohla cesta osadit pouličním osvětlením, přichystala se však už soutěž pro výběr firmy.

„Věc se projednávala v radě. Je jisté, že se osvětlení v místě realizovat bude a proběhne soutěž o zakázku. Kvůli stavbě na etapy byla připravovaná zakázka rozdělená. Počítá se aktuálně s osvětlením pro úsek od sjezdu z rychlostní silnice po Rovnou ulici," informuje Zdeněk Fišer, který má na starosti investice města.

Na silnici pod hrozbou pokuty

Úsek, na kterém kvůli chybějícímu osvětlení lidé bourají, se nachází částečně v katastru Kralic na Hané. To podle městské policie komplikuje i výkon služby v okolí cyklostezky. Prostějovští strážníci přitom mohou postihnout ty chodce a cyklisty, kteří na stezce bez lamp sami nesvítí a mohou tak způsobit srážku.

„Strážníci se pohybují v katastru města. Vím, že i v těchto místech se hlídky pohybují, ale ne nějak častěji. O problému na cyklostezce a chodníku v Kralické ulici jsem neslyšela. Mohu ale informace předat lidem, kteří mají okrsek na starosti," ujišťuje mluvčí prostějovských strážníků Jana Adámková.

Do té doby však budou muset lidé jedoucí v pozdních hodinách z práce nebo naopak do zaměstnání pozor. Na vedlejší osvětlenou silnici navíc nemůžou, kvůli přítomnosti cyklostezky by jim hrozila pokuta. Vědomý si toho je i Miroslav Vrána.

„Vím o tom, že pokud bych jel po silnici, riskoval bych pokutu. Snažím se tedy být co nejopatrnější a jezdit pomaleji. Když do někoho s devadesáti kily nabouráte, může srážka skončit špatně," uzavírá Miroslav Vrána.