„Záhada se nekoná. Jde o kanalizaci,“ popsal Pavel Fojtík, další z archeologů z Ústavu archeologické památkové péče Brno, kteří se u jámy ve vozovce v úterý sešli.

Odborníci se shodli, že sběrač vznikl nejspíš v meziválečném období, tedy před desetiletími. „Je s podivem, že o ní vodohospodáři nevěděli,“ poznamenal k nálezu archeolog Pavel Fojtík.

Co tedy bylo v chodbě k vidění?

„Jen porcelánové střepy,“ pokrčil rameny Petr Kos. Ač archeologové předpokládali, že by tajemné podzemí mohlo být historickou únikovou chodbu před nepřítelem, nebyli po průzkumu nijak zklamáni.

„Máme radost, že víme, na čem jsme. To je pro nás pozitivní,“ vysvětlil Pavel Fojtík.

Starou kanalizaci se v Plumlovské ulici podařilo najít minulý týden ve čtvrtek. Bylo to kvůli propadu vozovky. Více: Pod Prostějovem je neznámá chodba

Silničáři se hned po odchodu archeologů pustili do oprav poškozené silnice. Dobu rekonstrukce odhadují na tři týdny, pracovat tam tedy budou do konce října.

Chodba pro dva povozy? Legenda

Po průzkumu díry v Plumlovské ulici se odborníci rozvyprávěli o podzemí.

„S pověstmi o chodbách vedoucích z města až na Kosíř či na Plumlov se setkáváme poměrně často. Traduje se, že podzemní prostory byly tak rozlehlé, že se v nich vyhnuly i dva protijedoucí povozy,“ usmáli se.

Logickými argumenty tyto povídačky odmítli.

„Kolem Prostějova byl kdysi pět metrů hluboký vodní příkop, kdo by kopal v hloubce pod ním? Navíc podloží pod okresním městem takovým stavbám ani příliš nepřeje,“ vysvětlili.

Doložili, že nejen v regionu, ale ani v celé republice se tak prostorné historické podzemní stavby nepodařilo nikdy nalézt.

Přesto, pro amatéry zapálené do diskusí o tajemném podzemí, nevyloučili nálezy dávno zapomenutých sklepení pod domy prostějovského centra a navíc popsali i několik zajímavých případů.

„V Držovicích či Kralicích se začaly propadat stavby. Zjistilo se, že jsou pod nimi větší podzemní prostory, které kdysi sloužily jako skrýše,“ uvedli.