„Nemám nic proti kácení stromů, které jsou nemocné, protože u nich je jenom otázkou času, kdy můžou na někoho spadnout. Co mi vadí, je kácení stromů, které jsou zdravé, ale někomu se nehodí do krámu. Nechápu, proč někdo skácí zdravý strom jenom proto, že tam má vyrůst například cyklostezka nebo cokoli jiného. Na náměstí je spousta krásných stromů, a pokud by měly jít k zemi, byla by to věčná škoda," míní Karla Plachá z Prostějova.V rámci revitalizace náměstí TGM měl jít k zemi i červený buk u morového sloupu. Město ho chtělo skácet na doporučení odborníků, proti byli ochránci přírody i státní úředníci.

V rámci revitalizace náměstí TGM chtělo město pokácet habry před muzeem, které měly ustoupit shromažďovacímu centru, a také červený buk u morového sloupu, jehož kácení doporučili odborníci.

„Červený buk je nemocný. Máme dendrologický posudek, v němž odborníci kácení buku jasně doporučují. Sama jsem se přesvědčila o tom, že stav stromu není ideální. Jeho kmen je napadený houbami, a když jsme je odloupli, zjistili jsme, že vnitřek stromu je celý prohnilý," popsala náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Za stromy se však postavili ochránci přírody, kterým dali za pravdu státní úředníci a městu nařídili stromy nekácet. Proti kácení byl i Jan Navrátil, který na podzim přitloukl na strom neveřejný materiál o zahájení správního řízení kácení buku.

„Rozumím tomu, že stromy mají životní cyklus sázení a kácení, a že na náměstí nemůže být les. Když jsem se byl podívat, v jakém stavu stromy jsou, nevypadaly, že by chtěly umřít," nechal se slyšet zastupitel za Změnu pro Prostějov.

Podle radních je však životnost červeného buku otázkou jen několika let. „Máme oponentní posudek, podle kterého zástupci odboru životního prostředí ví, že v kmeni je velká dutina a strom v podstatě drží jen obvodové kořeny. Podle nich tento strom ještě několik let vydrží, ale nebudou to desítky," řekla Ivana Hemerková.