Pane Černošku, jak a kdy vlastně myšlenka na vznik Národního olympijského centra vznikla?
Důležité je si uvědomit, že to prostějovské bude jedním ze sedmi v České republice. Konkrétně se bude zabývat výchovou talentované mládeže v tenisu, volejbalu, basketbalu a také fotbalu.

Samotná myšlenka vznikla v roce 2013. Český olympijský výbor totiž zjistil, že nymburské centrum nesplňuje své poslání. Vznikla tak myšlenka na založení center, zázemí pro sportovce a reprezentanty – konkrétně v Račicích, Nymburku, Harrachově, v Ostravě, Novém Městě na Moravě, Prostějově. Otázkou zůstává národní fotbalový stadion v Praze-Letné.

U nás v Prostějově kromě jedné haly, té v Olympijské ulici, není dostatečné sportoviště. Volejbalistky nyní tak cvičí třeba v tělocvičně v Palacké ulici, která je děsivá.

Výstavba Národního olympijského centra v ProstějověZdroj: Deník / Sobecký Michal

Národní olympijské centrum v Prostějově roste. Jeho budoucí hala už brzy bude mít i kabát, stavaři navíc zatím dodržují původní plány. Sportoviště tak bude hotové začátkem roku 2018. Foto: Deník/Michal Sobecký

Co všechno právě stavěná hala a součást NOC v prostějovské ulici Za Velodromem bude obsahovat?
Jedná se o víceúčelovou halu s flexibilním povrchem pro všechny sporty. K hale zde budou nadstandardně vybavené šatny, stejně tak zázemí pro vzdělávání. Také konferenční místnost, přednáškový sál a prostory pro trenéry.

Měnily se v průběhu plánování parametry haly?
Ano, jednou. Původně mělo jít o halu pro velké mezinárodní akce, ta by ale vyšla přinejmenším třikrát dráž (při výstavbě současné se počítá s rozpočtem přes sto milionů korun, poznámka red.). Mládež zde bude mít podmínky pro mezinárodní turnaje, nepočítáme ale s Davis cupy a Fed cupy. Výsledkem je tak třeba hlediště pro čtyři sta diváků. Hala doplní olympijské centrum ve městě, které nyní čítá venkovní kurty, tenisové haly a také rehabilitační a fitness zázemí, které je taktéž v ulici Za Velodromem.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto
Nový hokejový šéf je pod lavinou exekucí. Spory klubů má vyřešit komise
V Čechách pod Kosířem pokračují práce na rozšíření Muzea historických kočárů Mylord
Muzeum kočárů pod Kosířem přidává patro. "Dostáváme se na světovou úroveň"