„Je to akce, která už má tradici, své jméno a přijíždí na ni lidé i z poměrně vzdáleného okolí. Určitě je to pro Čechy pod Kosířem oživení," konstatoval starosta obce Milan Kiebel.

Program jarmarku začíná ve 14 hodin a potrvá do 18 hodin. Zároveň se zahájením se publiku s hanáckými písněmi, předvede skupina Skřevani z Drahanovice na Olomoucku.

„Každý ročník je pojatý trochu jinak, letos je to hanácké dovádění. Ve tři hodiny se představí Loutkové divadlo Starost z Prostějova a o půl páté zahraje country kapela Nepijou," uvedla Marcela Sýkorová z pořádajících občanských sdružení Letokruhy a Šikulky u Sýkorek.

Upozornila na to, že na akci nebudou chybět ani jízdy na koni pro děti, malování na obličej nebo i to, že děti mohou tvořit z přírodních materiálů závěsné dekorace.

„Je to pojaté tak, aby se u nás vyřádila celá rodina, není to dělané jen pro určitou skupinu nebo věkovou hranici. Pojali jsme to tak, aby si každý našel to své," pokračovala Sýkorová.

Doplnila, že si lidé mohou vyzkoušet i vkládání hlavolamů, hod balonků do medvědí hlavy nebo třeba hanácké sumo.

„Na jarmarku budeme mít i kozu a produkty z kozího mléka. Chystáme také přednášku o zdravé výživě. Budeme tam mít paličkování, vyšívání, keramiku, košíky z pedigu, krásnou výstavu ptačích budek od pana Reimera ze Šternberka. Bude to nabité odpoledne," pokračovala žena s tím, že cílem pořádání této akce je zachovat tradici, při které se budou šikovní řemeslníci potkávat.

„Začátek září chceme vždy věnujeme této akci, cílem je setkávání řemeslníků. V našem občanském sdružení máme i projekt, který seskupuje šikovné řemeslníky, ale nejen je. Třeba i důchodce nebo maminky na mateřské dovolené, kohokoli, kdo něco hezkého umí. Našli jsme šikovné Hanáky a takhle se setkáváme," doplnila Marcela Sýkorová.