„Myslím si, že Václav Havel byl natolik důležitou osobností našich dějin, že si zaslouží, aby se po něm pojmenovala nějaká ulice či náměstí. Ovlivnil životy nás všech," míní František Krejčí z Prostějova.

Smyslem petice je podpořit návrh na přejmenování některé ulice či náměstí po Václavu Havlovi.

Iniciativa party přátel

„Chceme, aby představitelé městské samosprávy zahájili kroky k přejmenování některé vhodné ulice či náměstí v našem městě po bývalém prezidentovi československé republiky a prvním prezidentovi České republiky Václavu Havlovi. Tak vyjádříme vděčnost, úctu a obdiv k dílu, které pro lidská práva, svobodu a demokracii v naší zemi i v celém světě vykonal," řekl Ivo Lužný z petičního výboru.

„Hodnoty, které vyznával, jsou důležité a stejně důležité je, abychom si je připomínali. Václav Havel měl úctu k demokracii a k druhým lidem," míní Miloš Košíček, farář Církve československé husitské v Prostějově.

Před 23 měsíci napsáno k tématu: Hlaváčkovo náměstí změnit na Havlovo. Co vy na to?

Petice vznikla před pár dny a je iniciativou party přátel.

„Je to počin několika přátel, kteří se sešli v předvečer 17. listopadu na náměstí T. G. Masaryky k připomenutí si výročí sametové revoluce. Ne náhodou jsme ve stejný den založili petiční výbor, který bojuje za uchování trvalé památky na Václava Havla v Prostějově," vysvětlil Ivo Lužný.

„Právě v tento den se nám zdálo vhodné spojit výročí, které budeme za rok slavit, s obsahem petice. Čtvrtstoletí od sametového převratu by se tak mohlo stát vhodným připomenutím významu člověk, který se o něj spolu se studenty nejvíce zasloužil," dodal člen petičního výboru.

Ulice či náměstí pojmenované po dramatikovi a politikovi by měly lidem zároveň trvale připomínat chvíle, které Václav Havel strávil v Prostějově.

Vzpomínka faráře

„Bylo to v roce 1990, kdy jsem ho osobně vítal při jeho návštěvě města. Podle pamětníků se tehdy shromáždilo na náměstí nejvíce lidí, a dokonce kvůli němu na škole přerušili i maturity," zavzpomínal Miloš Košíček a dodal, že na Václava Havla se často zapomíná.

„Chceme, aby jeho jméno nesla ulice či náměstí v centru města. Například by se po něm mohlo jmenovat Hlaváčkovo náměstí," míní husitský farář.

Petiční archy je možné podepsat v Daňkově drogerii na náměstí T. G. Masaryka nebo v Baru 12 opic na Partyzánské ulici. Lidé mohou využít i elektronický formulář, který najdou na webových stránkách www.petice24.com.