Rodinný podnik Casa mia najdete na náměstí Edmunda Husserla. V sezonní denní nabídce má šestnáct druhů zmrzlin a sorbetů. Dostane vás nejen jejich lákavá barva, ale i lahodná chuť.

Vlastní receptura

Zmrzlinářství se Reshitovi věnují celé generace. "Náš rodinný podnik má v Československu stopadesátiletou tradici. Děda a otec prodávali pizzu a zmrzlinu v Trenčíně. Novodobá historie v Česku se začala psát v roce 2008, kdy jsme otevřeli kavárnu a cukrárnu Casa mia v Brně u starého Prioru. Skončila nám ale smlouva museli jsme hledat jinde," říká majitel a pokračovatel rodinné tradice Oguz Reshit.

close Nejlepší zmrzlinu v Prostějově si dáte v podniku Casa mia na náměstí Edmunda Husserla. info Zdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil zoom_in V Prostějově působí firma pět let. "Náhodou jsem narazil na prostory po bývalé masně v Prostějově. Otevřeli jsme a zaměřujeme se výhradně na pizzu a zmrzlinu. Vyrábíme si vše sami, podle vlastní receptury. V zimě se dělá zmrzlina jinak než v létě," uvádí šéf vyhlášeného podniku.

Moderní trendy přináší přímo z Itálie. "Každý rok jezdíme na školení do Rimini v Itálii. Koná se tam vždycky výstava, představují se tam všechny novinky ve výrobě zmrzliny. Snažíme se držet krok se světovou špičkou," prozradil Oguz Reshit.

Nejžádanější sorbety

"Nejvíce na odbyt jdou sorbety s příchutí mango, višeň, lesní ovoce a hodně se chytilo i dračí ovoce. Dobře se prodává i slaný karamel," vyjmenovává zmrzlinář.

Příprava zmrzliny je náročná alchymie. "Zmrzlina se dělá z pasterizovaného mléka, které se vaří až do teploty 90 stupňů, které se následně se zchladí na šest stupňů. Tak vznikne základ, do nějž se přidávají příchutě, například slaný karamel nebo čokoláda," popsal šéf stručně výrobu klasické zmrzliny.

Sorbety se vyrábí až osmnáct hodin. "Sorbet se připravuje úplně jinak. Tvoří ho ze sedmdesáti procent ovoce. V sezoně čerstvé, v zimě mražené. Dále dextróza a voda. Sorbety jsou navíc bezlepkové. Výroba sorbetu nejde uspěchat, trvá až osmnáct hodin," usmívá se Oguz s tím, že si sorbety připravuje sám.

close Nejlepší zmrzlinu v Prostějově si dáte v podniku Casa mia na náměstí Edmunda Husserla. info Zdroj: Deník/Zdeněk Vysloužil zoom_in Vedle zmrzliny je Casa mia vyhlášená i díky své pizze. Tu si také majitel vyrábí podle vlastní receptury. "Máme v nabídce devět druhů. Děláme ji kompletně od těsta sami z kvalitních surovin. Používáme mozzarellu, goudu, eidam. Čím více druhů sýrů, tím je pizza lepší," doplňuje podnikatel s tureckými kořeny.

Za jeden kopeček zmrzliny nebo lahodného sorbetu zaplatí zákazník naproti Avionu 35 korun. V nabídce jsou i dětmi oblíbené sladké kornouty s čokoládou nebo barevným posypem.