Přednáška zaměřená na islámskou kulturu, společnost, historii, ale i samotné náboženství vzbudila ohlasy u posluchačů všech věkových kategorií.

„Když jsem poprvé přijel studovat do tehdejšího Československa, byl jsem ještě muslim. A jako správný muslim jsem věřil i v džihád, tedy svatou válku. Rodiče mi řekli, že je ten nejlepší způsob, jak se zalíbit Alláhovi. Vést džihád, tedy zabít nějakého nemuslima (kafira). Tohle jsem poslouchal od dětství a s tímhle smýšlením jsem i poprvé přicestoval k vám," řekl hned na úvod Salman Hasan, muslim z Iráku, který konvertoval ke křesťanství a dnes se věnuje misijní činnosti.

A právě jako misijní pracovník navštívil nespočet uprchlických táborů v Evropě, Africe i Asii.

„Já sám jsem byl uprchlíkem. Když jsem konvertoval, jako křesťana mě pronásledovali ve vlastní zemi. Před mýma očima zavraždili příbuzné a vzali si veškerý můj majetek. Několik měsíců jsem pak jedl zbytky a pil vodu na ulici. Trvalo dlouho, než jsem v rodném státě prokázal, kdo vlastně jsem, protože mě připravili i o doklady," popsal své zkušenosti Salman Hasan s tím, že opravdoví uprchlíci jsou vděční za jakékoliv jídlo.

Nejen mentalitu uprchlíků, ale i jejich možnou motivaci k migraci popsal bývalý muslim během jeho hodinové přednášky.

„Islámský letopočet nezačíná zjevením Koránu, ani narozením proroka. Začíná Mohamedovým přesídlením do Medíny, kde naplno rozšířil své náboženství. A právě tato migrace Mohameda a jeho přívrženců je základním kamenem islámského náboženství, které se drží dodnes. Takřka devětadevadesát procent všech imigrantů do Evropy jsou muslimové. Nezůstanou však v zemích, kde panuje stejné náboženství a mají pro ně připraveno zázemí, jako je třeba Turecko. Oni putují dál, do Evropy, aby se postupně integrovali a zasadili kořeny jejich náboženství. To je jedno z jejich poslání," řekl o motivaci většiny uprchlíků Salman Hasan.

A právě i díky těmto skutečnostem je velmi prosté, jak k nim přistupovat.

„Ačkoliv jsou to cizinci, přivítejte je přátelsky, nedávejte jim záminku k agresi. Ale naopak, nedovolte jim, aby zde uplatňovali svá práva. Dejte jim jasně najevo, že ve vaší zemi platí vaše ústava, nikoliv šaría," uzavřel přednášku bývalý muslim Salman Hasan.