Školáci z celého regionu se včera procházeli po Společenském domě v Prostějově. Byli středem pozornosti, protože se tu konala další burza místních středních škol a učilišť. Jednotlivé školy lákaly své budoucí potenciální žáky ke svým stánkům. Většina z nich se pochlubila i svými produkty. Například studenti Švehlovy střední školy z oboru opravář zemědělských strojů vyráběli přímo před zraky návštěvníků skoby na zavěšení nářadí.

„Úplně nejtěžší je tvarování, časem ale dostanete ten správný grif do ruky a jde to jako po másle,“ ujistil sedmnáctiletý Martin Hrdlička z třetího ročníku. Právě absolventi tohoto oboru mají v praxi velké uplatnění. Potvrzují to i statistiky prostějovského úřadu práce.

„Je to tím, že chlapci, kteří tento obor dostudují, mohou pracovat nejen jako opraváři zemědělských strojů, ale také jako automechanici, řidiči nebo svářeči, což jsou dnes velice žádané profese,“ potvrdil zástupce ředitele Švehlovy školy Leo Marek. Dodal, že letos škola otevírá úplně nový obor s názvem Autotronik. „Jeho absolventi budou speciálně vyškolení na diagnostiku a opravu elektrických částí vozidel,“ poznamenal Marek.

A také dívky měly z čeho vybírat. „Nejvíc ze všeho mě baví móda. Když jsem u stánku oděvní školy viděla ty nádherné návrhy šatů, rozhodla jsem se pro tuto školu. Chtěla bych, aby ze mě jednou byla návrhářka. Mamka mi můj výběr školy ale rozmlouvá. Bojí se, abych neskončila jako šička a chce, abych se přihlásila na ekonomicky zaměřenou školu. Marně jí vysvětluji, že takových absolventů je na úřadu práce víc než dost,“ zmínila se Aneta Crhonková z Prostějova.