Například Vladislav Špičák už magistrát požádal o jeho snížení. „Pokud se nesníží, hrozí obchodu konec," říká muž, který na náměstí T.G.M. provozuje obchod s farmářskými produkty.

Podle svých slov považuje nájem za neúměrný. Navíc se i může stát důvodem, proč by do budoucna farmářské potraviny mohly z centra města zmizet.

„S energiemi platím dvaadvacet a půl tisíce měsíčně. To je dost, že? Z mého pohledu je to určitě likvidační," tvrdí Vladislav Špičák.

„Nájem v současné výšce se dá těžce utáhnout. Byla by škoda, kdybych musel končit. Lidé to zde mají rádi," říká a upozorňuje přitom na prázdné výlohy napříč centrem města.

Vysoké nájmy

Domovní správa připouští, že nájemné v prostorech vlastněných městem může být příliš vysoké.

„Určuje se tak, že se vyhlásí záměr a zájemci pak mohou přijít s nabídkami. Platí tedy co prostor, to jiná cena. Je ale pravda, že můžou být ceny příliš vysoko, dostali jsme v nedávné době několik výpovědí a byly nejspíš z důvodu nerentabilnosti. Podle mě to ale bylo i proto, že lidé nemají zájem o nakupování v centru města," myslí si Vladimír Průša z Domovní správy Prostějov. Ta už podle něj nedávno uzavřela nájemní smlouvu s nižší cenou, než jaká byla u předchozího nájemce.

Poloprázdná "Kravařka"

Problémy jsou však vidět i v Kravařově ulici. I přesto, že spojuje náměstí s rušnou Plumlovskou ulicí, hned v pěti budovách jsou prázdné výlohy. Tedy zhruba v polovině domů.

V jednom z nich například realitní kancelář nabízí obchod o šestatřiceti metrch čtverečních za dvanáct tisíc korun měsíčně bez inkasa.

Nájemné ve Zlaté bráně? Drahé jak deset čertů

Na nájemné si stěžuje i majitel němčické pekárny Jan Hrabal.

„Na náměstí je podle mě únosné, ale ve Zlaté bráně je drahé jak deset čertů," tvrdí.

Manažer obchodního centra ve východní části náměstí David Piterák konkrétní výši nájemného neuvádí. „Nájem se liší u každého nájemce. Záleží na různých ukazatelích, například na rozloze prodejny," informuje manažer.

Soukromí majitelé si mohou nastavit nájemné, jaké chtějí. Náměstkyně primátora Alena Rašková připomíná, že magistrát částky zákonnou cestou zastropovat nemůže.

Vstřícnost města?

V případě Vladislava Špičáka a dalších prodejců, kteří mají provozovny v městských prostorech se však přeci jen může něco změnit. Žádosti o snížení nájemného totiž projednává rada města, která se sejde třetího března.

„Nedávno jsme zrovna řešili takovou žádost. Ale bylo to spíše kvůli stavebním pracím na náměstí. Obchodníci se na nás obrátili, protože na jejich prodejny prý bylo špatně vidět. Nakonec jsme zamítli, přes drátěný plot byl na výlohy dobrý výhled," sděluje Alena Rašková.