„Snůška je slabší. Nejenže bylo poměrně sucho, ale vystřídalo se také dost větrných dní, kdy včely nelétají. Navíc kvůli prudkým změnám počasí byla doba květu jednotlivých druhů poměrně krátká. To všechno dohromady způsobuje, že i když jsou včelstva v celkem dobré kondici, tak tolik nemedují," vysvětlil prostějovský včelař Jiří Vymazal. Ideálním počasím pro včely je podle něj vlhké dusno pod mrakem a bezvětří.

Med zřejmě nezachrání ani stále se zvětšující plochy řepky.

„I tady platí, že doba květu byla poměrně krátká. Ke všemu se nyní pěstují jiné odrůdy než v počátcích a snůška z nich bývá nižší," zmínil se Vymazal. Moderní samosprašné odrůdy včely prostě tolik nelákají.

Na konečné závěry pokud jde o hodnocení kvality i množství snůšky je však poměrně brzy.

„Začínají kvést akáty a pokvete lípa. Otázkou také je, jaké budou mít včely podmínky pro sběr lesního medu," podotkl včelař.

Velmi úspěšná loňská sezona, kdy bylo medu na Prostějovsku dostatek, se ale podle jeho slov tento rok nezopakuje.

Úlům v regionu se zatím naštěstí vyhýbá postrach všech včelařů.

„V celém okrese jsme zjistili jediné ohnisko včelího moru, a to na Konicku. Včelstva budou spálena, abychom předešli šíření nákazy. Zbytek regionu je zatím čistý," informoval ředitel Krajské veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Odborníci na chov včel si stěžují i na úbytek medonosných druhů zemědělských plodin. Hodně jim chybí například jeteloviny, které už téměř vymizely, snižuje se také výměra ploch, na nichž zemědělci pěstují slunečnici. To vše se kromě nižší snůšky odráží také na kvalitě medu.

Včelařů ubývá, kraj je láká na dotace

Včelařů nadto dlouhodobě ubývá. Staří umírají a mladí o koníčka, který představuje především spoustu práce, velký zájem nejeví.

Svou roli hraje zřejmě i to, že včelaření není nijak levnou záležitostí. Kdo chce v současné době začít s chovem včel, musí si na vybavení nachystat několik desítek tisíc korun. Například moderní třírámkový medomet z nerezu stojí kolem sedmi tisíc korun.

Proto začínající včelaře podporují krajské úřady.

„Dotace může dosáhnout až poloviny jejich vynaložených nákladů na chov, maximálně však deset tisíc korun," konstatoval tiskový mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. O finanční příspěvek mohli včelaři žádat do poloviny března letošního roku.

Hejtmanství pro tyto účely vyhradilo v rozpočtu kraje částku čtyř set tisíc korun.

„Podpora je určena začínajícím včelařům starším osmnácti let s trvalým bydlištěm na území Olomouckého kraje, kteří k prvnímu lednu letošního roku nevlastnili žádná včelstva," doplnil mluvčí Heger.

Za dotaci si mohli noví včelaři nakoupit úly, chovný materiál, základní vybavení a pomůcky.

„Cílem finanční podpory je zvýšení počtu a kvality včelstev na území Olomouckého kraje a přírůstek do Českého svazu včelařů v podobě nových mladých členů," uzavřel Ivo Heger.

Pět nových včelařů z Prostějovska získalo letos pětačtyřicet tisíc korun.