Díky nízkým teplotám dochází v těchto dnech k zamrzání hladin vodních nádrží, řek i na jezových zdržích. Vstup na ledovou plochu ale podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře představuje riziko.

V současnosti se tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují maximálně v řádu jednotek centimetrů.

„Proto nedoporučujeme na led vstupovat. Některé vodní nádrže nejsou zamrzlé vůbec,“ upozornil Petr Chmelař.

„Přestože by během následujících dní mělo dle předpovědi mrznout, ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a hrozí tak prolomení ledu i při mírném zatížení,“ dodal mluvčí s tím, že vstup na zamrzlé plochy za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí.

Ilustrační foto
Plesy odpískány, maturanti bez stužek, fotbalisté bez peněz

Na Suchém led i upraví

První bruslaři se už objevili třeba na rybníce v obci Suchý na Drahanské vrchovině. Podle starosty Jakuba Hlubinky tam ale ještě není bruslení bezpečné. Stejně jako na většině míst regionu, ale najdou se i výjimky.

Předevčírem naměřil sílu ledu mezi osmi až deseti centimetry.

„Pokud je tloušťka ledu dostatečná, část zamrzlého rybníka nastříkáme vodou. A upravíme na něm ledovou plochu pro bruslaře. S hasiči jsme předběžně domluvení, že by to bylo možné už zřejmě ve středu,“ uvedl v úterý Hlubinka.

Odstrojené vánoční stromky u prostějovských kontejnerů - leden 2021
Po Prostějově se válí u popelnic stovky stromečků. Najdete ten svůj?

Bude mrznout dál

Podle předpovědi meteorologů budou mrazy na Moravě sílit.

„V sobotu klesnou nejnižší noční teploty při malé oblačnosti k minus deseti stupňům Celsia,“ uvedla v úterý meteoroložka Ivana Záluská.