Tradice podobných akcí sahá až do Francie, kde se jich účastní tisíce lidí. V Prostějově byla první v roce 2008 a pokračovaly až do roku 2011. Teď se je snaží pořadatelé znovu oživit.

„Návštěvnost bývala slušná, mezi sto až sto padesáti bruslaři a koloběžkaři. Takže snad to bude tento rok stejně úspěšné," řekl pořadatel akce Jiří Novák.

Trasa je dlouhá přibližně deset kilometrů a vede po ulicích Prostějova.

„Je to kruh kolem Prostějova. Začíná na Dětském dopravním hřišti, kolem nemocnice, pak zatočíme u Svaté Anny ke Kauflandu, po Wolkrově a Olomoucké ulici až k Základní škole Edvarda Valenty a zpátky na hřiště" popsal cestu Jiří Novák.

Podle pořadatelů si každý účastník má vzít svoje vlastní brusle a doporučují i přilbu. Koloběžku je možné si půjčit na místě.

„Pojede se po normálních silnicích ve městě, takže jako první pojede policejní vůz, aby varoval řidiče, že se blíží kolona. Za ním se bude držet auto rádia Haná, které bude i zajišťovat hudební doprovod," vysvětlil Jiří Novák.

Kolonu pak uzavírá sanitka, která je na místě pro případné nehody.

Sraz je na Dětském dopravním hřišti v osm hodin. „Spíš bych doporučil, aby rodiče sebou brali děti až tak od patnácti let. Pro mladší to asi není úplně vhodné," dodal Novák.

Marek Keppert