"Přišli jsme do práce a měli tři centimetry vody. Dvě hodiny jsme tak jen uklízeli a byli jsme nuceni část oddělení pro pacienty uzavřít," uvedla fyzioterapeutka Zdeňka Sládková.

Vyplavené ambulance

Jak redakci Deníku informovala mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská, průtrž mračen se dotkne pacientů hned v několika směrech.

"Bouřky a přívalové deště, které se včera prohnaly Prostějovskem zasáhly také nemocnici v Prostějově. Voda vyplavila ambulantní část Centra léčebné rehabilitace, která se nachází v přízemí budovy. Ambulance proto dnes nebudou schopny přijímat pacienty. Žádáme proto všechny klienty, kteří mají na dnešní den sjednánu rehabilitaci, aby se přeobjednali na jiný termín. Během dnešního dojde k vyklizení prostor a zítra již bude provoz obnoven," uvedla pro Deník. 

Později dodala, že provoz bude obnoven odpoledne téhož dne. Ale jen částečně.

"Několik dnů ještě potrvá obnova provozu bazénu. Do prostor rehabilitace totiž vnikla odpadní voda z kanálků, která jej kontaminovala, a tak bazén bude muset být znovu napuštěn," informovala Miloševská. Voda však nešetřila ani památky. Návštěvníky Národního domu tak přivítal v úterý ráno zápach mokré omítky, který nevěstil nic dobrého.

Bouřka v noci na úterý 11. července v Prostějově.
Průtrž mračen zaplavila centrum Prostějova

Větráme a sušíme

"Voda se během průtrže dostala do části divadla, konkrétně do diváckých šaten a také Kyselových salonků - přednáškového a modrého. Nyní tak větráme a sušíme," uvedla ředitelka divadla Jana Maršálková.

Jak ale uklidňuje, škody, byť značné, nejsou nenahraditelné. "Nic fatálního se naštěstí nestalo, i když počítám, že škody dosáhnou statisíců. Nedošlo však k žádnému nenahraditelnému poškození. Na jejich vyčíslení pracujeme, již jsme hlásili pojistnou událost," řekla Maršálková s tím, že by průtrž neměla být překážkou pro zahájení divadelní sezóny dle plánu.

Síla průtrže však mnohé lidi překvapila.

"Tohle zde fakt nepamatuji. Stalo se třeba, že došlo k zatečení do toalet, k tomuto však nikdy," kroutí nevěřícně hlavou uklízečka, jejíž nemilou úterní starostí bylo vysoušení zasažených prostor.

Ve výsledku však mohly následky být ještě horší. Jak totiž potvrdila mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová, kromě ucpaných kanálů, které nezvládaly nápor vody, nemá hlášené žádné problémy. Podobně je na tom společnost Sprintel zajišťující internetové připojení.

"Měli jsme drobné problémy v Určicích, jinak je vše v pořádku. Možná budou závady v klientských přípojkách, ale počítám, že lidé se začnou ozývat až odpoledne po příchodu z práce," uvedl obchodní ředitel společnosti Jiří Svozil.

Obec Určice
Určice v nejistotě: Jak dopadne čekání na pokutu?

Počasí ale samozřejmě nepřálo řidičům. A připsalo si také jednu dopravní nehodu, k níž došlo kolem osmé hodiny večer u Alojzova.

„Třiačtyřicetiletý řidič v hustém dešti před prudkou zatáčkou přibrzdil a přitom se dostal do smyku. Vůz následně vyjel ze silnice, porazil značku a pokračoval do pole, kde se zastavil,“ sdělil policejní mluvčí František Kořínek. Při nehodě se nikdo nezranil a dosud tak počet zranění zapříčiněných včerejší průtrží zůstává na nule.

Napršelo 52,4 mm vody
Tolik vody, co se běžně snese z oblohy za měsíc, napršelo v pondělí večer v Prostějově za tři a půl hodiny. Celkem v pondělí spadlo 52,4 milimetru, nejvíce vody zalilo město v době od 18 a 21.30.
„Od 18.10 do 18.30 spadlo 6,6 milimetru, pak pršelo méně a druhá vlna přišla ve 20.20, kdy do 21.40 napršelo 16,5 milimetru,“ počítala Gražyna Knozová z oddělení meteorologie a klimatologie brněnské pobočky ČHMÚ. „Největší intenzitu měl přívalový déšť v Prostějově v době od 21.20 až 21.30,“ dodala.
Přes 50 milimetrů vody, což je 50 litrů vody na metr čtvereční plochy, je podle meteoroložky celkem mimořádné množství. „Ale v letních měsících při přívalových deštích se to stává. Zcela výjimečné to není,“ hodnotila Knozová.