Pomalejším tempem

Zatímco v minulých letech se jednalo o dlouhé kilometry nových tras, nyní jde už jen o stovky metrů. Třeba v případě Prostějova.

„Za tři miliony vznikne v Kostelecké ulici cyklostezka, dále pak doděláváme další úsek v ulicích Martinákova a Pod Kosířem. Za necelé tři miliony pak dokončíme cyklostezku do Žešova,“ prozradil náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Investory do cyklostezek navíc nyní podpořil i Olomoucký kraj. Ten přispěje dotacemi na další úseky těchto tras, které by ovšem měly vzniknout nejen v Prostějově, ale také na jiných místech v okrese.

„V letošním roce finančně podpoříme třeba cyklostezku v Kostelecké ulici. Mimo Prostějov pak také propojení cyklostezkou Bedihoště s Kralicemi na Hané,“ uvedla Petra Vyhnálková z Odboru kanceláře tajemníka hejtmana.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Policisté pátrají po svědcích tragické nehody u Prostějova

Konicko čeká

Naopak zcela bez cyklostezek je zatím Konicko, region, který se i na stránkách obcí a Konice samé propaguje coby ráj cyklistů. Přitom třeba mezi Jesencem a Konicí, tedy v lokalitě s velkým provozem, by lidé měli o cyklostezku zájem. A to zdaleka ne pouze výletníci.

„Určitě by si cyklostezka našla své příznivce. Moje děti by pak byly mezi prvními, které by se po ní vydaly na cestu,“ řekl například Roman Slusar. Cyklostezka se však zatím realizace nedočká: nejsou peníze.

Řadu dalších tras pak dosud potkával stejný osud. Po cestě určené výhradně cyklistům se tak stále lidé nedostanou do Seloutek či Určic, ani z Prostějova do Olomouce.

Cyklostezka stále nevede ani kolem Plumlovské přehrady, kde se ji snaží prosadit vedení města Plumlova, ani údolím řeky Romže. I když tam už to vypadá alespoň na první vlaštovku, letos totiž zastupitelé Stražiska schválili zřízení cyklostezky, první části původně rozsáhlého a nákladného projektu.

Prázdný obchod v Kravařově ulici v Prostějově. Ilustrační foto
Prostějov, město prázdných výloh. Bude jich přibývat, varují obchodníci

Dokončené cyklostezky v Prostějově

2008 Rejskova ulice, Prostějov – dokončení
Klenovice – Čehovice
2009 Kostelec n. H. – Prostějov
2010 E. Husserla, Prostějov – rekonstrukce
2011 Nezamyslice – Morkovice
2012 Olomoucká, Prostějov
2013 Biokoridor Hloučela, Prostějov
2014 Určická – Brněnská, Prostějov – propojení
2015 Anglická – Holandská, Prostějov
Pod Kosířem, Prostějov
Dolní – Kralická, Prostějov – propojení
2016 Dolní – Bedihošť
Prostějov – Žešov