Společnost už deset let usiluje o postavení obchodního centra, Galerie Prostějov. Nynější práce, které parkoviště zabraly jsou pak archeologickým průzkumem před počátkem stavby.

Platnost nájemní smlouvy?

Opozice však tvrdí, že investor nakládá s pozemkem ilegálně. Částečně proto, že smlouvy města s firmou dosud řeší Nejvyšší soud, částečně pak kvůli datu. Nájemní smlouva pro pozemek-parkoviště totiž uběhla 31. prosince 2017.

"Přece zde po uplynutí této doby nemohou nic dělat, nic stavět. To prostě nejde," uvedl opoziční zastupitel Jan Navrátil, který kauzu dlouhodobě sleduje.

Podobného názoru jsou i další členové opozice.

Naopak městská právnička Alexandra Klimková tvrdí něco jiného. Stejně jako firma Manthellan.

"Nájemní smlouva na předmětné pozemky je platná i nadále, což nedávno potvrdilo i město Prostějov. Dezinformaci o termínu 31.12.2017 šíří pravděpodobně osoby, které smlouvu neznají," vyjádřil se mluvčí Manthellanu Juraj Aláč.

2. ledna 2018. Zima nezima probrala k zivotu kvetni pupeny magnolií u olomouckeho okresniho soudu.
Mrazy v nedohlednu, před víkendem až +10 stupňů
Občané Vrchoslavic a okolních obcí se na Nový rok potkali u rybníka Lopaťák.
Nová tradice? Lidé se na Nový rok sešli u Lopaťáku

Primátorka k věci

Primátorka Alena Rašková smlouvu už několikrát označila za nešťastně napsanou.

"V pátek mám s Manthellanem jednání. Do té doby bych se nerada k čemukoli vyjadřovala," řekla pro Deník.

V minulosti však označila uzavření parkoviště, dokud neprojdou změny územního plánu ve prospěch záměrů Manthellanu za vydírání. Zároveň však odmítla radikální řešení navrhované jejím zastupitelským kolegou Františkem Švecem, který žádal okamžité odstranění betonových bariér bránící vjezdu automobilů na parkoviště.

Ilustrační foto
Prostějovské oslavy: rozbité koše, vysypané odpadky, nepořádek

Máme pracovat dál, říká archeolog

Alespoň určitou útěchou bylo dosud ujišťování, že odstavná plocha nebude uzavřená dlouho. Spekulovalo se dokonce pouze o omezení do konce roku. Nestalo se. Navíc archeolog Peter Kováčik stojící za průzkumem v místě připustil, že by řidiči museli parkovat jinde ještě pár měsíců.

"Máme smlouvu na sto padesát dní. Můžeme tu tedy být ještě v březnu, záleží na počasí," informoval archeolog a dodal:

"Vím o jistých problémech. Byli jsme však ujištěni, že smlouva platí a máme na pokyn investora pracovat dál."

Na zábradlí ohraničující parkoviště se pak objevily začátkem týdne cedule upozorňující na vypršení nájemní smlouvy a požadující pozemek navrátit do původního stavu.

Novoroční návštěvu Velkého Kosíře si nenechaly ujít tisíce turistů
Novoroční výšlap na Velký Kosíř přilákal tisíce turistů

Jednání o smlouvách i o sálu

Aktivitu proti nynějším krokům firmy pak vyvinulo i zastupitelstvo: na svém nedávném zasedání se pokoušeli jeho přítomní členové prosadit vznik vyjednávacího týmu, který by měl za cíl buď po dohodě s Manthellanem zcela od stavby obchodní galerie ustoupit, zachovat alespoň nynější společenský sál nebo projekt přesunout. Marně: po poznámce od opozičního zastupitele Františka Filouše pro něj nezvedla ruku ani primátorka, která malou chvíli předtím návrh slovně podpořila.

Pokud tak aktivity firmy budou pokračovat, vyroste ve značné části centra obchodní středisko s více než třemi stovkami parkovacích míst.

Jedním z těžišť sporu byl také společenský sál, který by výstavbou centra zanikl. Nyní za něj slibuje Manthellan náhradu v podobě menšího sálu s kapacitou pět set osob. Část opozice a veřejnosti naopak požaduje uvedení nyní zabraného parkoviště do původního stavu a konec spolupráce s firmou.

Spor prostějovské radnice s firmou Manthellan graduje. O smlouvách na výstavbu velké obchodní galerie není rozhodnuto, společnost však začala s přípravnými pracemi na stavbu.
Z parkoviště staveniště. Manthellan začal s archeologickým průzkumem
Prostějovská primátorka Alena Rašková
Primátorka k záboru parkoviště u Kaska: Jednání Manthellanu je vydírání