Plodiny pro výrobu biopaliv se na Prostějovsku zatím příliš nepěstují. Podle zemědělců totiž chybí jejich zpracovatelé. První vlaštovkou v pěstování plodin k těmto účelům je tak zemědělské družstvo Agro v Rozstání.

„Už druhým rokem pěstujeme triticale, křížence mezi pšenicí a žitem, pro výrobu lihu,“ uvedl šéf Agra Rostislav Pořízka. Družstvo se smluvně zavázalo dodávat ročně 1000 tun obilniny. „Smlouvu máme na deset let,“doplnil Pořízka. Pěstování triticale je pro družstvo aktuálně výhodné. „Co však bude dál, to se uvidí,“ podotkl šéf družstva z Drahanské vrchoviny.

„Plodiny pro výrobu biopaliv jsou během na dlouhou trať. V republice totiž nejsou výrobní závody na bionaftu či bioethanol,“ myslí si prostějovský agronom František Fajstl. Jak připomněl, výrobna lihu měla vzniknout například ve Vrbátkách.

„Firma od záměru odstoupila. Místní lidé ji stejně nechtěli a v referendu záměr vybudování stanice pro výrobu biolihu dodatečně odmítli,“ uvedl starosta Vrbátek Ivo Zatloukal.

Odborníci se shodují, že plodiny pro výrobu biopaliv mnoho zemědělců v regionu dosud neoslovily. Sláma či siláž se ale jako zdroj energie využívají.
„Silážní kukuřici využívá bioplynová stanice v Lešanech,“ poznamenal k alternativním zdrojům energie předseda okresní agrární komory v Prostějově Zdeněk Vykydal. „Na Prostějovsku působí také některé firmy, které skupují slámu. Lisují ji do balíků a odváží ke spalování,“ doplnil jeho slova agronom František Fajstl.