„Momentálně se pracuje na výpustném objektu (tzv. požeráku) a opevnění návodního líce rybníka v části pod silnicí. Následně bude zhotoveno výpustné potrubí, kdy má část probíhat výkopovou metodou a část bude bezvýkopovou metodou – vložkováním. Vložkování proběhne až jako poslední,“ popsala stav aktuálních prací mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Práce jsou podle ní vyčísleny na 4,4 milionu korun a hotovo by mělo být v půlce listopadu.

„Vše běží podle nastaveného harmonogramu. Opětovné napouštění nádrže předpokládáme na jaře 2020,“ doplnila mluvčí Kučerová.

Revitalizace nebeského rybníka u Drahan - 15. září 2019
Druhý pokus. Oprava hráze Nebeského rybníka finišuje, podívejte se

Rezavá svodidla vymění

S postupem prací je spokojená i starostka Plumlova Gabriela Jančíková. „Účastním se kontrolních dnů a jsem ráda, že se opravy už chýlí ke konci,“ uvedla starostka Jančíková.

Zároveň dodala, že se městu podařilo se Správou silnici Olomouckého kraje vyjednat i výměnu velmi starých a rezavých svodidel, které silnici u rybníka lemují.

„Přímo se to nabízelo, když už se tam pracuje. A povedlo se. Mám příslib, že se nových svodidel dočkáme,“ uvedla starostka s tím, že se už moc těší na to, až rybník konečně znovu ožije.

Výstavba dvou nových mostů v Ptenském Dvorku na Prostějovsku
Porozumění i komplikace. V Ptenském Dvorku rostou nové mosty, podívejte se

Návrat skokanů i ropuch

Bez problému by se tam měli vrátit třeba obojživelníci, kteří se po vypuštění nádrže přestěhovali jinam.

„Důležité je, že v blízkosti Bidelce měli místa, kam se uchýlit. Zřejmě nejvíc jich přesídlilo do Podhradského rybníka,“ míní uznávaný herpetolog Ivan Zwach.

Podle něj se znovunapuštěný Bidelec dočká návratu všech svých původních obyvatel.

„V Bidelci vždy sídlili třeba skokani hnědí i zelení, ropuchy, kuňky obecné či rosničky. Své místo tam měli i skokani štíhlí, kteří jsou zajímaví tím, že mimo dobu páření tráví čas na souši,“ vyjmenoval Zwach s tím, že trochu komplikovanější je to se stěhováním čolků. Ale i ti prý dokáží kratší vzdálenosti zvládnout.

Spousta ryb

Nádrž samozřejmě znovu osídlí i ryby.

„Bude zde probíhat extenzivní chov, a to zejména mladých kategorií dravců pro zarybňování vodárenských nádrží. Nasadíme ovšem i další doplňkové druhy ryb jako je třeba lín či amur," popsala mluvčí Kučerová s tím, že funkce rybníka budou hlavně retenční, dosazovací a stabilizační pro vody potoka Roudníku a také zde bude probíhat výše zmíněný extenzivní chov ryb.

Sklizeň brambor ve Vrbátkách na Prostějovsku
Deset korun za kilo brambor? Minulost i na Prostějovsku