Po servisní prohlídce potěší stroje tamní školáky.

„Sbíráme kola pro Afriku. Lidé nám mohou nosit nepotřebné bicykly pro děti, teenagery i dospělé," vzkázal Ladislav Burger, sekretář Rotary klubu Prostějov.

Kola využijí africké děti k cestám do škol.

„Síť škol je v Gambii řídká. Děti je mají pět až deset kilometrů daleko. Pěšky tam nechodí. Na kolech ale vzdálenost překonat dokážou," přiblížil Burger.

Rotary klub oslovil ohledně darování kol kromě veřejnosti i magistrát. Šlo o žádost směřovanou k nevyzvednutým bicyklům ve ztrátách a nálezech.

„Rozhodli jsme se zapojit do této mezinárodní charitativní akce na pomoci tak ve vzdělávání afrických dětí. Ze ztrát a nálezů darujeme dvaatřicet jízdních kol a rámy," řekla náměstkyně primátora Alena Rašková.

Nepotřebná kola mohou Prostějované odevzdávat v sídle reklamní agentury Vendi sídlící na adrese Dr. Horáka 2 a to v pondělí až pátek od 8 do 16 hodin.

Druhým sběrným místem je železářství U věžiček ve Vrahovické ulici číslo 41. jízdní kola tam sbírají v pracovní dny od 7 do 17 hodin a v sobotu od 7.30 do 11.30 hodin.

Česká organizace Kola pro Afriku, obecně prospěšná společnost, byla založena počátkem roku 2012. Inspirací se jí se staly charitativní organizace Jole Rider a hnutí Bicycles for Humanity, stejně tak také osobní zkušenosti zakladatelů českého projektu.

„Ke konci letošního roku bychom chtěli být blízko odeslání prvního kontejneru s koly pro děti v Gambii. Jsme v kontaktu s místním koordinátorem, kterým je Boyo Turey. Koordinátor přijímá darovaná kola z Anglie již šest let a spravedlivě je rozděluje do škol. My se chystáme ve spojení s anglickou organizací Jole Rider využít tuto možnost, která je naprosto zásadní pro úspěch projektu," sdělil Roman Posolda z organizace Kola pro Afriku.

Dodal, že v Gambii již založili jednu dílnu, kterou vybavili i nářadím k opravám kol. S projektem lokálních opraven chtějí pokračovat.