Ten bojoval a bojuje proti jakýmkoli změnám, k nimž by v důsledku tlaku ze strany Federace židovských obcí a nadace Kolel Damesek Eliezer mohlo dojít.

Představitelé petice, kterou podepsalo více než tři tisíce lidí, účast na jednání odmítli. O této skutečnosti informoval jeden z organizátorů, opoziční zastupitel Petr Lysek.

"Považujeme toto odmítnutí za velkou chybu a velice nás tato neúčast mrzí. Jsme přesvědčeni, že udržování pozice na úrovni „zákopové války“ není v zájmu nikoho, ani zástupců nadace Kolel Damesek Eliezer, ani občanů města Prostějova a ani v zájmu autorů petice," vyjádřil se k absenci organizátorů petice.

VÍCE: Policie vyšetřuje dopis, nadává Židům kvůli hřbitovu

Opozice: Není to zbraň

Zároveň v prohlášení odmítl, že by se jednalo pouze o akci opozice.

"Na toto téma proběhla v rámci opozice krátká diskuze, jejíž závěrem bylo, že nebudeme besedu organizovat jako Změna pro Prostějov, ale jako společnou akci Pirátů, Zelených a vedení města statutárního města Prostějov. Což se po několika jednáních podařilo a jsme tomu rádi. Nevnímáme tento problém jako něco, co by měla opozice využívat jako zbraň proti koalici s vedením města," uvedl dále.

Redakci Prostějovského deníku také zaslal vyjádření petičního výboru, které obdrželi organizátoři diskuze. Tu bude řídit profesorka Ingeborg Fialová z Univerzity Palackého v Olomouci.

Akce, která je určená kromě zástupcům Židů a města také veřejnosti, začíná dnes po sedmnácté hodině v sálu kulturního klubu Duha.

ČTĚTE TAKÉ:

Hanácká hokejová show startuje! Tipněte si, kdo postoupí

Tuhý u soudu popřel vinu: Za mě OP prosperoval

VYJÁDŘENÍ PETIČNÍHO VÝBORU K NEÚČASTI NA BESEDĚ K ŽIDOVSKÉMU HŘBITOVU

"Vážení,
děkujeme za pozvání do Vaší besedy. Dokud ale bude pokračovat stávající křivá a podlá dezinformační kampaň plná nepodloženého obviňování občanů našeho města z antisemitismu jen proto, že si dovolí veřejně nesouhlasit s návrhem židovských organizací, je dle našeho názoru zcela nevhodné účastnit se jakýchkoliv akcí společně s těmito navrhovateli.

Připomínáme, že cílem navrhovatelů je vytvořit plotem zcela obehnané a neprůchozí pietního místa o ploše skoro 7 tisíc metrů čtverečných místo stávajícího, desítky let již existujícího parku a parkoviště na ulici Studentská v Prostějově. Jedním z hlavních důvodů vzniku naší petice bylo upozornit občany právě na tento skutečný záměr navrhovatelů dlouhodobě zamlžovaný obecnými pojmy jako jsou rehabilitace hřbitova, zvýšení piety, navrácení úcty, kousek živého plotu apod.

Petiční výbor petice "Za zachování stávajícího stavu parku a jeho okolí před RG a ZŠ města Prostějova na ulici Studentská v plném rozsahu a beze změn.“"