„První návštěva bazénu mě úplně odradila a přemýšlím, že příště zajedu jinam. Nikdo nekontroluje, v čem dotyční plavou, sandály na skluzavce nejsou problém. Když vidíte, jak jde spoluobčan v šortkách, ze kterých kouká guma od trenek, není to moc příjemné. Asi se zase vrátím k režimu, který jsem zavedla před rokem - na bazén budu chodit jen ráno, když tu nikdo není,“ svěřila se paní Jitka Z. z Přerova.

Řada lidí své postřehy z návštěvy přerovského bazénu shrnula na sociálních sítích.

„Plavání v bazénu bylo jako dobrodružství Bilba Pytlíka, kdy jste nevěděli, jestli vám někdo neskočí na hlavu, nebo vás svou ohleduplností nezraní jinak. Vířivky byly plně obsazené a linul se z nich hluk, který značil plné obsazení Středozemě alias bazénu. Na hygienu nikdo z nich ohled nedbal a koupali se směle v oblečení, i přes několik upozornění,“ napsala na facebookovou skupinu jedna z diskutujících.

Lidé míní, že by měli provozovatelé důsledně dbát na dodržování provozního řádu.

„Mělo by být taxativně vymezeno, za jakých podmínek mohou návštěvníky, kteří ho porušují, vyprovodit z areálu bez nároku na vrácení vstupného. Ať už je důvodem dresscode nebo nevhodné chování,“ soudí Jitka Z.

Policisté u přerovského nádraží. Ilustrační foto
Divočina v Husově: řev, zranění a zásahy policie

Vymklo se to kontrole

Vedení Sportoviště Přerov, které plavecký areál provozuje, hodlá v následujících dnech přitvrdit v opatřeních. Chování některých návštěvníků se totiž vymklo kontrole a na bazén už kvůli tomu museli několikrát vyjíždět strážníci.

„Máme za sebou dva hezké dny a je to horší, než loni. Tito lidé nerespektují vůbec nic, a když se jim něco vytkne, setkáváme se s verbálními útoky a arogancí. Řešili jsme i sexuální útoky na paní, která uklízí v šatnách,“ vylíčil Jaroslav Hýzl, jednatel společnosti Sportoviště Přerov.

Ten nyní jedná s profesionální ochrankou, která má zajistit pořádek.

„Budu apelovat na to, aby návštěvníka, který se chová nevhodně a plavčík na něj upozorní, v součinnosti s Městskou policií okamžitě vyvedla. Budeme v této otázce maximálně důslední,“ zdůraznil.

Nepořádek u popelnic, ale i nezvané návštěvy na balkoně v přízemním bytě - taková je realita obyvatel panelového domu v ulici Velká Dlážka v Přerově. Kvůli problémům s nepřizpůsobivými teď sepsali petici
Nechceme tu druhý Chánov, stěžují si obyvatelé domu v Přerově

Whirpool jen dopoledne

Dalším opatřením je i zprovoznění masážní vany whirlpool jen v dopoledních hodinách.

„Od 14 hodin je zde totiž velká koncentrace spoluobčanů, kteří je okupují, nikoho sem nepustí a ještě jsou sprostí. Tento režim bude v platnosti až do září. Mrzí mě, že jsme všechno opravili, zvelebili a jediný víkend všechno naše úsilí zhatil,“ poznamenal Jaroslav Hýzl.

Podle plavčice Renaty Tšponové se v poslední době po Přerově rozšířila fáma, že mají nepřizpůsobiví lidé vstup na bazén zdarma.

„To bych chtěla rozhodně vyvrátit. Není to pravda, žádná naše pokladní jim volný vstup nemohla dát. Vstup zdarma má jen postižený s doprovodem, který předloží průkaz ZTP/P,“ konstatovala.

Na bezpečnost v lokalitách u přerovského nádraží dohlíží také asistent prevence kriminality Pavel Mirga.
Problémy v Přerově dělají "náplavy", říká romský asistent strážníků

Strážníci: Posílíme hlídky

Strážníci Městské policie v Přerově už se na chování návštěvníků bazénu zaměřili a chtějí posílit hlídky.

„Během nadcházejícího víkendu budeme posilovat hlídkovou činnost. Pokud někdo nebude respektovat provozní řád, neuposlechne plavčíka nebo pověřenou osobu, můžeme do toho vstoupit - včetně vykázání takového člověka. Přes léto kontroly ještě zintenzivníme,“ uvedl zástupce Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Problém hodlá řešit i vedení radnice.

„Město bere velmi vážně porušování návštěvního řádu. Budeme to řešit přítomností asistentů prevence kriminality a pravidelnou kontrolou hlídkami městské policie. Vedení Plaveckého areálu nyní také řeší přítomnost placené ostrahy,“ potvrdil přerovský radní Petr Vrána.