„Autismus není „neléčitelná nemoc" a autista také většinou nevypadá jako Rain Man ze slavného filmu v podání Dustina Hoffmana. Tito lidé často žijí mezi námi zcela nenápadně a nikdo v jejich okolí ani nemusí tušit, že mají jiný pohled na svět, jiný práh citlivosti k různým situacím, že se v nich může třeba skrytě odehrávat malá vlastní bitva. Potřebují jen trochu pochopení, ohleduplnosti a dostat šanci uplatnit své schopnosti v životě," řekla Markéta Brančíková z prostějovského občanského sdružení Věk Vodnáře, které se k putujícím přidá.

O autismu mají lidé často zkreslené představy.

„Jak se ukazuje, osvěta problematiky autismu zatím není v České republice dostatečná, proto Putování po proudu vzniklo. Cílem našeho Putování je, aby se rodiče dětí s autismem stejně jako dospívající nebo dospělí autisté věděli, kam se mohou obrátit a kde najdou odbornou pomoc či radu," řekla Olga Černohorská z občanského sdružení Adventor, které poskytuje autistům služby a podporu. Zároveň dodala, že už začala jednání na úrovni poslanecké sněmovny, která by měla připravit půdu pro potřebné změny zákonů a vést ke zlepšení osvěty problematiky autismu.

Putující letos v průběhu čtrnácti dní ujdou 411 kilometrů.

„Vyrazí po proudu řek. Voda je živel poznatelný všemi smysly, protože je vidět, slyšet a cítit na kůži, nose i jazyku. Kromě toho autisty obecně přitahuje voda, rádi se koupou, rádi ji pijí a rádi si s ní hrají. Proto Putování po proudu," vysvětlila Olga Černohorská.

Putování po proudu se zastaví v úterý i v Prostějově. Na besedu s nimi můžete zajít od osmnácti hodin do Národního domu. Součástí besedy bude i výstava hraček a her pro autisty a handicapované děti.