„Je dobře, že se vydražil alespoň jeden z pozemků. Pokud se zbytek prodá do dvou až tří let, budu spokojený,“ reagoval prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil.

Podle Vladimíra Erbena, jednatele společnosti, která má prodej parcel pro rodinné domy na starosti, je hlavní příčinou stagnující situace na trhu s pozemky a nemovitostmi.

„Lidé buďto nemají peníze, nebo se bojí investovat. A to přesto, že je nyní paradoxně nejlepší čas koupit pozemek a postavit dům, protože stavební firmy půjdou s cenami dolů,“ poznamenal Erben.

První a nakonec i jediní zájemci získali ve středu druhou draženou parcelu za základní cenu 1 300 korun za metr čtvereční. Pozemek o výměře 664 metrů je tak přijde na 837 200 korun.

„Vyhlédli jsme si ho uprostřed první řady. Líbilo se nám jeho umístění, i velikost odpovídala našim představám. Jsme rádi, že jsme ho získali za tu nejnižší možnou cenu,“ přiznal manželský pár z Prostějova.

„Bydlíme v bytě nedaleko nemocnice. Už kvůli dětem jsme se nechtěli stěhovat do jiné části města. Neradi bychom, aby měnili školu, navíc tu mají kamarády a známé, stejně jako my s manželem,“ řekla asi pětatřicetiletá žena.

Splnit požadavek na kolaudaci stavby do tří let bude podle nich náročné. „Pokud bychom stavěli svépomocí, nebyla by šance dům v této lhůtě dokončit. Dobrá stavební firma by to ale měla zvládnout,“ míní manžel s tím, že nejvíce času zabere vyřizování po úřadech.

Parcely, které se neprodaly, nabídne město ještě jednou. Dražit by se měly po skončení všech aukcí. Čtvrtá dražba šesti pozemků se uskuteční 28. ledna, další pak 11. a 25. února, 11. a 25. března, 8. a 22. dubna. Poslední bude 6. května.