"Je to hrozné, celý život jsem tam pracovala. Celkem čtyřicet let, i zahrádku jsme vedle měli," posteskla si Libuše Čechovská.

"Je obrovská škoda, že to takto skončilo, ještě za totality jsme se učili, že je to nejlepší podnik v oboru v Československu," přidává se Pavla Maráková.

Obě nyní při procházkách po Vrahovicích čas od času zabloudí očima k prázdnému areálu. Jen suť, zarůstající silnice a nevzhledný plot připomínají, že zde svého času byl známý průmyslový komplex.

Na to, že by se zrodil nový to však zatím nevypadá. Budovy OP Prostějov nechal vlastník odstřelit před více než dvěma lety, doteď však není jasné, co na místě vznikne.

"Zájemci o parcely jsou, nejsem však oprávněný se s vámi o tom bavit, nezlobte se," sdělil jen jednatel společnosti Astria Group, Ondřej Batta, která nyní areál vlastní.

Zámek ve Ptení
Co s ptenským zámkem? Zastupitelé ho chtějí zbavit památkové ochrany


Stručná byla i odpověď magistrátu na dotaz, zda není naděje na odkup části pozemků. "V současnosti žádná jednání ohledně pozemků po bývalém Oděvním podniku Prostějov neprobíhají," informovala mediální referentka radnice Anna Kajlíková. Magistrát přitom svého času jednal s firmou a zjišťoval také možnosti zisku dotace od instituce Czech invest.

Z tohoto plánu však později sešlo. Důvody, proč se tak stalo a přispělo se tak k ponechání areálu ladem, vysvětlila primátorka města Alena Rašková.

"Hlavně jsme do toho nešli z finančních důvodů. Majitelé chtěli po městě podstatně víc, než bychom byli ochotní dát. Na druhou stranu mám zprávy o tom, že jsou vážní zájemci o koupi areálu," uvedla Rašková.

Případný zájemce, pokud by otevřel v Prostějově nový podnik, by nebyl jediný. Rozšířit své kapacity se chystá třeba společnost Mubea, v dubnu pak zastupitelé přiřkli pozemky firmě Danaflex, která má údajně v úmyslu zaměstnat až dvě stě padesát lidí.

OP Prostějov však přesto léta po jeho největší slávě zůstává stále živým. Třeba i pro primátorku žijící ve Vrahovicích.

"K OP se mi těžko vyjadřuje. Pořád nechápu, jak mohlo padnout," kroutí hlavou Rašková.

Ilustrační foto
Nový hudební bar poslouží zejména místním kapelám