„Přišli zatím dva kluci," hlásila v páteko půl třetí odpoledne pokladní Lucie Nečasová. Pro návštěvníky měl přitom aquapark připraven už veškerý komfort, včetně mořské koupele.

Nezamyslice 

Jinde na začátek sezóny zatím čekají. Majitelé a správci bazénů napouštějí vodu, smýčí, uklízejí a chystají své areály na příchod prvních plavců.

„Bazén máme napuštěný, do vody jsme dali novou chemii a teď čekáme až přijdou vzorky z laboratoře. Jakmile budeme mít potvrzeno, že je všechno v pořádku, otevřeme," slíbil majitel koupaliště v Nezamyslicích Jaroslav Ryška.

Vzhledem k tomu, že součástí areálu je i restaurace chystá pro návštěvníky pravidelné víkendové grilování i další kulinářské zajímavosti.

Vrahovice

Napouštět teprve budou ve Vrahovicích.

„Občerstvení už jsme otevřeli, pokud bude pěkný víkend, otevřeme bránu, aby lidé mohli do areálu. K dispozici je tam ale zatím jenom část lehátek a sprcha. Pokud by bylo velké teplo, napustili bychom dětské bazénky, aby se děti mohly odběhnout ze hřiště zchladit," uvedl správce koupaliště Miloš Lehar.

Vstup do areálu by byl zatím zdarma.

„Velký bazén začneme napouštět začátkem června. Pak jej ještě musí zkontrolovat hygiena, takž počítám, že oficiálně bychom mohli otevřít kolem patnáctého," prohlásil Lehar. Vstupné by zde mělo zůstat stejně nízké jako loni. Dospělí třicet, děti a invalidé polovic.

Stražisko

Kolem poloviny června otevírá pravidelně i koupaliště ve Stražisku.

„Přesný termín vám ale ještě neřeknu. Všechno záleží na počasí," uvedl starosta Stražiska Jaroslav Kröner. Zdejší koupaliště bylo léta pověstné chladnější vodou. Loni však obec investovala do solárních panelů pro ohřev vody. „Opravdu se nám osvědčily," poznamenal Jaroslav Kröner.

Jak správně napouštět bazén?

Velkou konkurencí pro koupaliště jsou domácí bazény. I ty jejich majitelé teď připravují na léto.

„Letos jsme koupili novou fólii a taky protiproud, těším se, až ho vyzkoušíme," pochlubil se Aleš Sedláček z Prostějova.

Při napouštění bazénů je však třeba dbát určitých pravidel.

„Vodu napouštějte pomalu a mimo špičku! Tedy v noci nebo během poledních hodin," radí mluvčí společnosti Veolia Markéta Bártová.

Při rychlém a prudkém napouštění bazénů totiž dochází k nárazovým změnám hydraulických poměrů ve vodovodní síti. To způsobuje uvolňování usazenin z vnitřních stěn vodovodního potrubí a dochází k zakalení vody. Vodovodní kohoutky tedy otevřete pouze „napůl". Kromě zkalení vody, může dojít i k poklesu tlaku v síti i u jiných odběratelů.

„Majitel bazénu si tak silným proudem vody může nejen napustit zakalenou vodu do bazénu, ale navíc může způsobit zakalení vody i svým sousedům. Častým důsledkem je pak zabarvené prádlo v pračce," upozornila Bártová.