Čekárny prostějovských alergologů se v posledních dnech začaly opět plnit pacienty. Ti si nejčastěji stěžují na takzvanou alergickou sezónní rýmu. Lékaři každým dnem očekávají také zvýšený nárůst pacientů trpících alergií na břízy.

První větší nápor pacientů trpících sezónními alergiemi zaznamenala prostějovská alergoložka Věra Mlčochová už v polovině února. „Největší počet takto nemocných je právě v těchto dnech,“ řekla lékařka, která denně ošetří až sedmdesát pacientů. Více než osmdesát procent z nich trpí právě sezónními alergiemi.

„Pacienti jsou na tom nejhůř v březnu, dubnu a květnu. Nejčastěji mají sezónní alergickou rýmu. S ní jsou spojené i další příznaky jako například záněty spojivek nebo dýchací potíže,“ uvedla Mlčochová s tím, že ve své kartotéce má zhruba pět tisíc alergiků. Podobně jsou na tom i její kolegové.

„Pylová sezóna je v tomto období v plném proudu. Každým dnem nám přibývá spousta nových pacientů,“ zmínil se prostějovský alergolog Vilém Hrubý. Podle něj může sezónní alergie zaútočit na každého v kterémkoliv věku. „Například moje maminka ji dostala až v šedesáti letech,“ poznamenal lékař. „Nedají se určit ani místa s nejvyšším množstvím alergenů v ovzduší. Pyly jsou totiž větrem roznášeny i kilometry daleko,“ dodal.

Podle odborníků na alergie je nejdůležitější včasná prevence. „Lidé často vyhledávají lékaře až ve chvíli, kdy u nich alergie propukne. To už je ale pozdě. Alergie se v některých případech rozběhne tak rychle, že je velmi komplikované ji potom zastavit. Nemocní, kteří trpí alergiemi pravidelně, by se měli na lékaře obracet, ještě než na sobě začnou pozorovat první příznaky. Potom je možné nemoc většinou podchytit a pacient během sezóny strádá méně nebo případně vůbec,“ upozornila Věra Mlčochová.