„Advent je dobou ticha a očekávání. Svět venku už dávno blázní a celý prosinec zpívá koledy. Věřící a křesťané na celém světe si ale na pravé Vánoce počkají,“ pronesl na úvod Páter Tomáš Strogan. „Pojďme zavřít oči a propadnout se do snu. Po koncertě se ale probuďme zpět do adventu a čekejme. Vánoce začínají až zrozením,“ dokončil svou řeč němčický kněz.

Ejhle, Hospodin přijde. A všichni jeho svatí s ním…

Tato slova adventní písně přenesla posluchače do druhé části koncertu.

Perlu českého hudebního fondu, Rybovu Českou mši vánoční nastudoval pod vedením Jindřicha Nováka pěvecký  sboru Canticum ZUŠ Němčice nad Hanou, spolu s pěvecký sborem Cantus z Morkovic v čele s Vladimírem Blešou.

Oba pěvecké sbory doprovázel velký orchestr tvořený žáky, pedagogy a přáteli ZUŠ Němčice nad Hanou. Všechna hudební tělesa svou zkušenou taktovkou řídil Jindřich Novák.

 „Bez hlavního organizátora, člověka který myslí na všechno, Jany Noskové, by to nešlo,“ pochválil organizačně zdatnou pedagožku ZUŠ a současně jednu ze sólistek ředitel ZUŠ Ladislav Gazdag.

Hloučky návštěvníků si ještě notnou chvíli před kostelem vyměňovaly své dojmy a zážitky. „Prodaná nevěsta a Rybovka jsou díla, která se mi nikdy neomrzí,“ sdělila Deníku učitelka hudby Blanka Chytilová.

„Přímo o vánočních svátcích, představíme slavnostní „Rybovku“ i prostějovskému publiku,“ pozval čtenáře Deníku Jindřich Novák do kostela Povýšení sv. Kříže. „Těšíme se na Vás v sobotu 28. prosince v 16 hodin.“ 

Jako v předchozích 36 letech, tak i letos se přesně v pravé poledne ponořilo do vody plumlovské přehrady nespočet otužilců. 24.12. 2019
Do přehrady se vrhlo rekordních 102 otužilců, nazdobili si i stromeček