„Situace s dětskými hřišti u přehrady je opravdu tristní. S naším malým Karlíkem si musíme na procházce u přehrady většinou hledat zábavu sami. Pěkné funkční hřiště tam totiž nenajdete. Využít se dají jen chátrající houpačky na pláži u Vrbiček či malá pískovišťátka u jednotlivých občerstvení," popisuje stav dětských hřišť a dodává, že i v samotném Plumlově by jich mohlo být víc.

Zde se však podle starosty Adolfa Sušeně bude situace měnit k lepšímu.

„V územním plánu nějaké to dětské hřiště máme, realizace bude ale už na příštím zastupitelstvu a rozpočtu. Ale třeba hřiště u mateřské školy je zařazené mezi projekty na dotaci. V rámci rekonstrukce náměstí pak přibude hřiště i zde," říká starosta města.

„V každé dědině, která patří k Plumlovu, máme koutek pro matky s dětmi," dodává Adolf Sušeň a připomíná, že se aktuálně opravuje hřiště v autokempu žralok, který městu patří.

V Mostkovicích plánují hřiště u kostela

Situace je obdobná i v Mostkovicích. Zde obec podle starosty Jaroslava Pešky chystá postavit hřiště nové.

„Chceme u kostela postavit nové hřiště. Původně byl problém se státními pozemky, kde mělo stát. To už je ale vyřešené," konstatuje.

Ke stavění či úpravě hřišť okolo Plumlovské přehrady říká, že se pravděpodobně rodiny s dětmi dočkají.

„Plánuje se kolem přehrady postavit lavičky či cyklostezka, přibýt by tak mohlo i dětské hřiště," říká.

Děti jsou zalezlé doma, protože nemají kam jít

S nedostatky dětských hřišť se však potýkají také další obce. Jednou z nich jsou i Stařechovice. Na to, že si místní děti nemají kde hrát, si stěžuje například Petr Nedoma.

„Fotbalové hřiště tu je, to je pravda. Ale je neoplocené a žádným způsobem se nevyužívá. Nejsou zde žádné houpačky, prolézačky, prostě nic. Dětí je tu dost ale jsou zalezlé doma, protože nemají kam jít," komentuje situaci v obci Petr Nedoma.

Změny se ale zatím nechystají.

„Nevím o tom, že by byla vybraná nějaká lokalita pro nové hřiště a žádná mě nenapadá. Máme třeba kolotoč se dvěma houpačkami, něco je u rybníka a ve Služíně. Hřiště u školky pak bylo postavené asi před šesti lety, " uvádí starostka Zdena Crhonková.