Poslední příležitost měli obyvatelé Troubek ve čtvrtek odpoledne, kdy se na několika místech Přerovska vzpomínalo na dvě velká výročí.

Tím prvním bylo sedmdesát pět let od bombardování Přerova 20. listopadu 1944, druhým pak sedmdesáté páté výročí největší letecké bitvy nad Hanou.

„Jeden z amerických pilotů Thomas Qualman, kteří tehdy pád liberátoru přežili, Troubky v minulosti několikrát navštívil i se svou rodinou. Bohužel už ale - stejně jako řada dalších přímých účastníků bitvy - nežije,“ řekl starosta Troubek Radek Brázda.

Podle jeho slov se místní lidé o památník padlým americkým letcům dodnes starají - a činili tak i v dobách, kdy to bylo riskantní a za totality hřbitov střežili příslušníci Státní bezpečnosti. Právě zásluhu obyvatel Troubek v péči o památník vyzdvihli i přítomní zástupci americké strany.

MHD v Prostějově
Plumlovská spolkne další peníze navíc, čtvrt milionu si nárokuje FTL

Poslední velké setkání za přítomnosti přímých účastníků letecké bitvy se uskutečnilo před pěti lety - zúčastnili se ho tehdy piloti Hjalmar Johansson a Orvile Hommert, kteří v ní bojovali.

Vzpomínkové akce se ve čtvrtek konaly na přerovském městském hřbitově, ve firmě Meopta, u památníků v Troubkách, Rokytnici a Olomouci- Neředíně.

Zúčastnili se jich zástupci města, Svazu letců, armády, ale dorazil i americký atašé Jon Fisher a zástupce kanadského velvyslanectví Randy Godrey a další hosté. Slavnostní atmosféru podtrhla Vojenská hudba Olomouc.

„Letecká bitva, která se strhla 17. prosince 1944, byla největší nad územím protektorátu za druhé světové války. Nad naším územím spadlo na téměř sedm desítek letounů,“ přiblížil Jiří Kubala z přerovského Svazu letců.

 U Studence bylo archeology objeveno rozsáhlé keltské sídliště - zlatá mince
U Studence našli archeologové zlatou bójskou minci

Útok na americký konvoj

Americká 15. letecká armáda, která sídlila v jihoitalském Bari, chystala 17. prosince 1944 nálet na důležité rafinerie v Horním Slezsku.

Nad Hanou ale letouny překvapily německé stíhačky a rozhořel se nelítostný boj. Velké ztráty byly na obou stranách.

Na Přerovsku spadlo několik letounů - v Troubkách, Kokorách, Rokytnici, v Kozlově-Libavá, další spadly v Olomouci-Neředíně a také v Prostějově.

„Nikdo tehdy nemohl tušit, že ten boj skončí ztrátou 67 letounů a 22 letců na obou stranách, ale také částečnou likvidací elitních eskader JG 300 a 301. Také řada liberátorů B-24 poškozených v souboji, havarovala v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a okupované Jugoslávii,“ doplnil historik Svazu letců Jaroslav Schön.

Charitativní projekty nejsou Miladě Sokolové cizí.
Kabelkový veletrh ráda podpořím, říká radní Milada Sokolová