„První oblast, kde jsme v Olomouckém kraji spustili 5G síť, bylo město Jeseník. Jeseník patřil vůbec mezi prvních 5 měst v celé České republice, kde jsme 5G už v říjnu 2020 spustili,“ připomněl Ondřej Luštinec, mluvčí Vodafonu, město na severu kraje, kde někteří obyvatelé se zavedením technologie nesouhlasili kvůli obavám z rakoviny.

Teorie o negativních dopadech 5G označila ministerstva zdravotnictví, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj za nepodložené falešné zprávy - „fake news“.

Aktuálně společnost Vodafone pracuje na vytvoření spojitého pokrytí mezi místy, kde 5G signál má.

„Také Olomoucký kraj se může těšit na další rozšiřování naší 5G sítě,“ nastínil mluvčí Vodafonu s tím že vývoj mohou zájemci průběžně sledovat na mapě pokrytí (Vodafone.cz).

Hlavním přínosem mobilní sítě páté generace je až desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti - umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden gigabit za sekundu, což je zhruba desetinásobek rychlostí v sítích LTE - a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G.

Nález mrtvého vlka v pondělí 17. ledna 2022 v blízkosti D46 u Olšan u Prostějova
Nález mrtvého vlka vzrušil Olšany a okolí, zřejmě šlo ale o samotáře

O2: nové antény

Operátor O2 se vydal při budování 5G jinou cestou. V březnu 2021 společně s technologickým partnerem, společností CETIN, zahájil obměnu radiové technologie a modernizaci mobilní sítě. 5G budují nově, nikoli na stávajících anténách.

„Nové antény umožní současně využívat všechna frekvenční pásma, která má O2 k dispozici, a flexibilně s nimi pracovat pro 4G i 5G. Díky vypnutí sítí třetí generace se zároveň uvolnily frekvence pro vysokorychlostní datové služby, což nabídne možnost nasadit technologie pro 5G v celoplošné vrstvě 1800 MHz a vysokokapacitní vrstvě 3,7 GHz. Díky tomu se k síti může připojit větší množství zákazníků a zároveň umožní dosahovat výrazně vyšších rychlostí. Díky tomu dosahuje rychlost stahování 400 - 800 Mb/s, což je mnohonásobně více, než činí průměr ve 4G,“ vysvětlila mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Prvním 5G vysílačem v Olomouckém kraji, který začal fungovat na uvedených frekvencích, byla pravděpodobně BTS ve Štítného ulici v Olomouci. Vysílač byl spuštěn 27. října.

„5G v Olomouci? Spouští se postupně v rámci modernizace sítě. Kromě samotné Olomouce spouštíme 5G také v Prostějově, i ale i v menších městech jako například Litovel, Lipník,“ popisovala mluvčí operátora s odkazem na mapu pokrytí 5G O2 (O2.cz).

V letošním roce chce O2 postupně doplňovat 5G vysílače v okresech Olomouc, Prostějov, Přerov.

V Prostějově měří v současnosti rychlost tři radary. Jeden z nich je v ulici Dolní.
Radary v akci: v Prostějově už prohřešky stály řidiče kolem dvou a půl milionu

T-Mobile: Olomoucko a Prostějovsko

T-Mobile spustil první 5G v Olomouckém kraji na konci října v Prostějově a Olomouci.

„Aktuálně jsou pokryté části města Prostějov a Olomouc, dále obce Litovel, Hněvotín, Lutín, Olšany u Prostějova, Držovice, Otaslavice, Brodek u Prostějova. V průběhu roku 2022 se bude 5G pokrytí výrazně rozšiřovat,“ uvedla mluvčí společnosti T-Mobile Zuzana Netolická. Mapa pokrytí 5G na T-mobile.cz.

Na podzim se operátoři zúčastnili aukce kmitočtů 5G. Jak informoval Český telekomunikační úřad, v minulém týdnu nabyla právní moci rozhodnutí o přídělech kmitočtů pro zajištění sítí v pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz. Mezi známou trojku operátorů se „protlačily“ společnosti Nordic Telecom 5G a CentroNet.

Celkovou mapu pokrytí mobilními sítěmi má na svém webu Český telekomunikační úřad. Zde je možné průběžně sledovat, jak se 5G šíří a zda je již pro zájemce aktuální.

Prostějovské hlavní nádraží čeká celková rekonstrukce. Dotkne se i přejezdu ve Vrahovické ulici, zrušen bude i stávající podchod. 17.1. 2022
Hlavní nádraží čeká rekonstrukce, zmizí i podchod hrůzy. Co se změní dál?