„Měli tady být ještě maďarští vystavovatelé, které však zastavila na hranicích „bílá tma“, takže se museli vrátit,“ zmínil organizátor výstavy Dan Čagánek.

Výstava byla prodejní. Návštěvníci si tak mohli domů odnést nejen dojmy z neotřelých zážitků, ale také zajímavé suvenýry. „Nejvíce se prodávali motýli. Z těch jsou tradičně nadšené ženy a děti,“ připomněl Dan Čagánek.

Procházka v zasněžené Zoo Zlín - 22. 1. 2022
VIDEO: I zasněžená zlínská zoo má své kouzlo. A chystá celou řadu novinek

Ochutnávka hmyzích specialit

Lidé mohli své „úlovky“ směňovat či si například zakoupit odbornou literaturu a entomologické potřeby. Jako obvykle byl však největší zájem o ochutnávku hmyzích specialit v podání světoznámého kuchaře Milana Václavíka.

„Předváděl entomofágii, tedy pojídání hmyzu. Lidé jej mohli ochutnat vařený, sušený či smažený. A s různými příchutěmi – se solí, česnekem nebo s chilli. Nejvíce pak táhla lízátka s překvapením,“ usmál se organizátor akce.

Muzeum filmových legend v Kroměříži. Leden 2022
Terminátor, Gandalf i Groot. Kroměřížské filmové muzeum láká děti i dospělé

A jaké překvapení lízátko skrývalo? „Uvnitř byla larva potemníka argentinského,“ prozradil Dan Čagánek s tím, že samotná výstava se v průběhu let vyvíjí.

Nová ojedinělá sbírka

Ještě před nedávnem byla novinkou zmiňovaná entomofágie, v sobotu byla zase zájemcům představena vůbec poprvé ojedinělá sbírka parazitů parazitů (hyperparazitismus – jev, kdy je jeden parazit hostitelem jiného parazita, pozn. red.).

„Jsou velcí jako síla mužského vousu. Napíchávají se na špendlík, který má tloušťku asi jako lidský vlas. Do Kroměříže je přijel ukázat Václav Křenek z Ostravy. Věnuje se tomu jako jediný na světě,“ vyzdvihl Čagánek.Zajímavosti, krása a gurmánské speciality. To jsou věci, které návštěvníky této akce každoročně lákají.

„Vždy si na ni najdeme čas. Je to příjemně strávený den a člověk se tu i něco přiučí,“ uvedli například manželé Zbořilovi z Kroměříže.