Goldfinger, Thunderball, Žiješ jenom dvakrát. Ale také Příliš vzdálený most, Jméno růže, Neúplatní a Indiana Jones. Kdekoli se tento šaramantní Skot s lehce ironickým úsměvem objevil, dal filmu patřičný šmrnc.

Connery se narodil v roce 1930 ve skotském Edinbourgu. V pouhých šestnácti letech se dal ke královskému námořnictvu, kvůli zdravotním problémům byl ale za tři roky zbaven služby. Zbyla mu z ní dvě tetování, dokládající Conneryho vlastenectví a rodinné hodnoty: Scotland Forever (Navždy Skotsko) a Mum and Dad (Máma a táta).

Film Služka. Karel Dobrý a Vica Kerekes.
Trampoty nemanželské dcery. Film Služka má většinu záběrů za sebou

Střídal zaměstnání, sbíral zkušenosti jako sborista londýnského souboru South Pacific, reprezentoval Skotsko v soutěži Mr. Universe. Vše se ovšem hodilo. Když se rozhodovalo o prvním Bondovi stříbrného plátna, získaly mu vysoká postava a okouzlující chování klíčové body u producentů. Tak se zrodil Dr. No.

Ačkoli ho v roli agenta 007 později vystřídali další herci, je to právě Connery, kdo bývá v diváckých anketách nejčastěji vybírán tím vůbec nejlepším Bondem.

Prošel různými žánry a charaktery. Zazářil v téměř šedesátce rolí, točil s Alfredem Hitchcockem, Sidneym Lumetem, Terry Gilliamem či Johnem Hustonem.

George Clooney na place
George Clooney v arktické pasti. Netflix představí novinku Půlnoční nebe

Nezapomenutelný je jeho mnich z adaptace Ecova románu Jméno růže, kapitán sovětské ponorky v Honu na ponorku i půvabně roztržitý otec Indiana Jonese. Za roli poctivého pochůzkáře v Neúplatných dostal v roce 1988 svého prvního Oscara. Teprve na prahu šedesátky.

V roce 2000 byl královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu.