Ruští vojáci v pondělí pronikli na severovýchodní a jihovýchodní okraj města Severodoněck, o které se v současnosti svádějí tuhé boje. V průběhu dnešního dne se z obou stran objevovala hlášení o jejich postupu. Přesnou situaci nelze kvůli aktivním bojům zjistit. „Můžeme říci, že třetina Severodoněcka je už pod naší kontrolou,“ uvedl pro agenturu TASS v úterý ráno vůdce neuznané separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Leonid Pasečnik. „Chceme ale zachovat infrastrukturu,“ dodal.

Podle šéfa správy Severodoněckého okresu Romana Vlasenka se první vstup do města ruským jednotkám sice nepodařil, napodruhé ale vytvořili předmostí a útočí ze tří směrů. „Ruská armáda ovládá velkou část Severodoněcku, dobyta byla asi polovina města a boje probíhají v jeho centrální části,“ upozornil Vlasenko v ranním vysílání Radia Svoboda. 

Podle Hajdaje zasáhl ruský letecký útok nádrž s kyselinou dusičnou, která se nacházela v areálu tamního chemického závodu. Zbývající obyvatele města gubernátor vyzval, aby si doma vyrobili ochranné roušky a varoval, že kyselina dusičná může podráždit i vážně poškodit dýchací ústrojí nebo oči. 

Armáda proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) následně uvedla, že nádrž v závodu Azot zasáhli ukrajinští vojáci na ústupu a vítr nebezpečnou látku odvál směrem na sever k městům Rubižne a Kreminna. BBC s odvoláním na meteorologické údaje ale píše, že vítr nad Severodoněckem vane opačným směrem, tedy na území, které ovládá Ukrajina.

Nedaleko Lysyčansku zahájili ruští vojáci palbu na čínské novináře-fotografy, které doprovázeli ukrajinští vojáci. Tvrdí to alespoň server Meduza. Jeden z vojáků a ukrajinský občan, který novináře doprovázel, jsou zranění. Incident údajně zachytila kamera jednoho z novinářů, kteří byli na cestě do Severodoněcku.

Mariupol, přístav na pobřeží Azovského moře, čelí každodennímu bombardování
Student se stal vojákem, aby bránil Donbas. Bylo to jako v pekle, popsal zážitek

Podle starosty Severodoněcku Oleksandra Strjuka zničily ruské dělostřelecké útoky kritickou infrastrukturu a devadesát procent budov. Od začátku války ve městě, které dříve mívalo přes sto tisíc obyvatel, údajně zemřelo na 1500 civilistů. „Město je v současnosti ochromené,“ konstatoval Vlasenko s tím, že nepřetržité boje znemožňují evakuaci civilního obyvatelstva. 

Oblastní úřady již dříve uvedly, že v městě zůstává asi 15 tisíc civilistů. „(Tisíce civilistů) nemohou opustit město kvůli střelbě. Nemají přístup k vodě, jídlu, lékům a elektřině,“ popsal situaci šéf nevládní organizace Norwegian Refugee Council Jan England. 

Obtížná situace 

„Situace na Donbase je dál nanejvýš obtížná. Ruská armáda se pokouší zajistit si v určitých oblastech zdrcující převahu a zvyšuje tlak na naše obránce… Severodoněck, Lysyčansk, Bachmut, Avdijivka, Kurachove, Slovjansk a několik dalších sídel jsou v tomto směru dál klíčovými cíli okupantů,“ shrnul ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj situaci ve svém nočním videoprojevu.

„Ruští vojáci pokračují ve snaze obklíčit ukrajinské jednotky v Severodoněcku a připravují ofenzivu na nedaleká města Siversk a Rajhorodok,“ konstatoval později ukrajinský generální štáb.

Podle listu RBK-Ukrajina přišlo Rusko během invaze na Ukrajinu o přibližně 30 500 vojáků a ztratilo 3300 obrněných vozidel. Tyto údaje však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.  Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v úterý oznámil, že se mu podařilo potvrdit 4074 obětí války na Ukrajině z řad civilistů. Úřad má informace také o více než 4800 zraněných.