Podle britského ministerstva obrany se po stažení ruských jednotek ze severu země začínají objevovat další zprávy o masových hrobech. „Objevují se i důkazy, že Rusové používali civilisty jako lidské štíty,“ uvádí se v aktuální analýze situace na Ukrajině. 

V sobotu byl v osvobozené vesnici Buzova, která se nachází poblíž Kyjeva, nalezen nový masový hrob s ukrajinskými civilisty. „Těla byla nalezena v příkopu poblíž benzinové pumpy,“ uvedl v ukrajinské televizi správce oblastní komunity Dmytrivka, která zahrnuje několik vesnic, Taras Didych. Přesný počet obětí není zatím znám. 

Zdroj: Deník„Nyní se vracíme k normálnímu životu, ale během ruské okupace jsme přišli o mnoho obyvatel,“ citovala Didycha agentura Reuters. Zároveň ale upozornila, že informaci o nálezu nového masového hrobu zatím nemohla ověřit. 

V prvních týdnech ruské invaze na Ukrajinu byla při ofenzivě vedené směrem na Kyjev vystavena neustálé palbě řada menších měst nebo vesnic. Ukrajinská média už začátkem dubna informovala o obětech objevených v Buzové a jejím okolí. Tehdy se našly tři desítky těl.

Ruská armáda zesílila ostřelování Luhanské a Dniperské oblasti. Ve městě Dnipro utrpěl jeden člověk zranění poté, co byla zasažena budova. „Ostřelování způsobilo požár, který se ale již podařilo uhasit,“ informoval gubernátor oblasti Valentyn Rezničenko. 

Rezničenko později oznámil, že ruské ozbrojené síly bombardovaly letiště v Dnipru, které se jim podařilo zcela zničit. „Nový útok na letiště v Dnipru. Nic z něj nezbylo. Samotné letiště a blízká infrastruktura byly zničeny. Rakety ale nepřestávají dopadat,“ napsal na sociální síti Telegram. Další regionální představitel uvedl, že při útoku na letiště utrpělo zranění pět pracovníků státní záchranné služby.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku ze 4. dubna 2022
Válečný prezident a jeho tým: Jak Volodymyr Zelenskyj řídí Ukrajinu z bunkru

Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Synjehubov obvinil ruské síly z pokračujících útoků na civilní obyvatelstvo. Různá místa oblasti se podle něj stala terčem v dalších 66 případech dělostřelecké palby. „Dva lidé byli zabiti. Jak vidíte, ruská armáda pokračuje v 'boji' s civilním obyvatelstvem, protože na frontě nemá žádná vítězství,“ napsal guvernér na facebooku.

Podle Synjehubova zničila ukrajinská armáda v noci na neděli ruskou kolonu, která směřovala ke městě Izjum. Ukrajinci údajně také vyklidili území kolem obce Vilchivka, jež leží asi dvacet kilometrů od Charkova. 

Obě bojující strany v neděli přinesly další aktualizované přehledy ztrát protivníka zahrnující údajné stovky zničených tanků a dalších obrněných vozidel, letadel a raketových systémů. Nicméně tyto informace není možné nezávisle ověřit.

Rostoucí ztráty lidské síly při invazi na Ukrajině chce Moskva nahradit vysloužilci, kteří armádu opustili v posledních deseti letech, domnívá se britská vojenská rozvědka, jejíž informaci zveřejnilo na twitteru ministerstvo obrany. K záměrům Moskvy, jak zvýšit údernou sílu na Ukrajině, patří podle stejného zdroje také snaha získat rekruty z Podněstří, které ovládají proruští separatisté.

Podle serveru Kyiv Independent, který se odvolává na vyjádření armády, zničili Ukrajinci v neděli ruský muniční sklad. Místo, kde by se měl tento sklad nacházet, však nebylo zveřejněno a informaci tak nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj znovu důrazně varoval před minami nastraženými ruskými vojáky při ústupu z okupovaných míst. „Tam, kde okupanti bydleli, zůstali přes noc, rozmístili nástrahy jak u vchodů do domů, tak třeba i u plotů. Výbušniny se nacházejí také v domech a bytech ukrajinských policistů, záchranářů a vojáků,“ vyjmenoval Monastyrskyj s tím, že výbušná zařízení se našla dokonce i v pračce. 

Ukrajinská agentura Ukrinform v této souvislosti poznamenala, že jen během 8. dubna zneškodnili záchranáři v oblasti Kyjeva 742 výbušných zařízení.

Ukrajinští vojáci ve městě Buča nedaleko Kyjeva
Použili nás jako lidské štíty, detailně popsali chování ruských vojáků vesničani

Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové by během neděle mělo fungovat devět humanitárních koridorů v Doněcké, Luhanské a Záporožské oblasti. Pokud jde o koridory v Luhanské oblasti, budou otevřené jen při zastavení palby ruských jednotek.

Gubernátor ruské Kurské oblasti Roman Starovoit obvinil Ukrajinu z toho, že ostřeluje vesnici Elizavetovka, jež se nachází několik desítek kilometrů za rusko-ukrajinskou hranicí, informoval zpravodajský server The Kyiv Independent. Toto tvrzení však Starovoit nepodložil žádnými důkazy. Ukrajina odmítá, že by útočila na ruské území.