Vůbec nezáleží na tom, kdy byl projekt dokončen, zda loni, nebo před deseti lety. Stačí jediné: aby šlo o projekt spolufinancovaný z evropských fondů. Stejnou šanci uspět přitom mají všechny projekty bez ohledu na velikost investice.

Cílem soutěže určené pro města, městské části a obce je i letos ocenit zajímavé projekty vzniklé na jejich území díky evropské finanční podpoře. O tom, kdo v soutěži uspěje, rozhodne v internetovém hlasování veřejnost. Tři vítězné obce si rozdělí celkem 150 tisíc korun na uspořádání obecní slavnosti. Na zástupce vítězných obcí zároveň čeká i dvoudenní studijní cesta do Bruselu.

Dvoumiliardový rozpočet. Michal Uhl, ředitel Domu zahraniční spolupráce, dohlíží mimo jiné i na rozdělování rozpočtu Erasmu Plus, úspěšného vzdělávacího programu EU
Michal Uhl: O Erasmus je větší zájem než před covidem. Rozpočet je rekordní

„Pro úspěch v soutěži nezáleží na velikosti obce, nezáleží na tom, kdy byl projekt dokončen, ani na tom, jak velkou částku tvořila dotace z fondů EU. Důležité je jediné: jak se projekt líbí občanům a kolik hlasů mu dají,“ vysvětluje Magdalena Frouzová, tisková mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR.

Pravidla soutěže jsou velmi jednoduchá. „Soutěžní projekt musí být dokončený, podpořený z rozpočtu Evropské unie a jeho zadavatelem či příjemcem dotace musí být město, obec, městská část či jimi zřizovaná organizace. Samo přihlášení projektu do soutěže je snadné a rychlé, stačí vyplnit internetovou přihlášku,“ dodává Frouzová.

Vlajky Evropské unie před budovou Berlaymont, hlavním sídlem Evropské komise, v Bruselu 18. ledna 2015.
Evropská komise žaluje Česko. Kvůli tomu, že nezačalo chránit oznamovatele

Obce a města mohou své projekty přihlásit až do 9. dubna pomocí stručného on-line formuláře. Soutěžící projekty budou následně uveřejněny na facebookových stránkách soutěže, kde bude také od 14. dubna do 11. května probíhat hlasování veřejnosti, a to prostřednictvím „lajků“.

Loni vyhrála Číměř z Třebíčska

„Soutěž zároveň umožňuje posílení místní pospolitosti a hrdosti občanů na svou obec. Právě proto si tři vítězné obce rozdělí 150 tisíc korun na uspořádání obecních slavností,“ uzavírá Pavol Kukučka, vedoucí komunikačního oddělení Zastoupení Evropské komise v ČR.

Do loňského ročníku soutěže bylo přihlášeno dvaadvacet projektů obcí, měst a městských částí z celé České republiky.

Stanový tábor pro migranty ve slovenských Kútech, nedaleko českých hranic. Je pro běžence zastávkou na cestě do Německa. Má kapacitu dvě stě lidí.
Evropská unie dá peníze na stavbu plotů na hranicích. Jen jim tak nechce říkat

Absolutním vítězem se v roce 2022 stala obec Číměř (okres Třebíč, Kraj Vysočina), která díky příspěvku vybudovala v obci venkovní odpočinkovou zónu s herními a naučnými prvky.

Druhé místo v soutěži obsadila obec Nišovice (okres Strakonice, Jihočeský kraj), která veřejnost zaujala vybudováním chodníku do sousední Volyně.