Unie proto mohla oznámit, že zároveň splní další závazek a dodá v letošním roce 200 milionů dávek vakcín proti covidu zemím rozvojového světa.

„Tým Evropa přijímá svůj díl odpovědnosti za boj proti viru všude na světě. Očkování má zásadní význam, a proto je nezbytné zajistit přístup k vakcínám proti pandemii covidu-19 každé jednotlivé zemi. Zemím s nízkými a středními příjmy dodáme letos více než 200 milionů dávek očkovacích látek proti covidu-19,“ uvedla šéfka Komise Ursula von der Leyenová.

Obyvatelé Haiti v době covidu
Covid v Africe či na Haiti: Do nejchudších zemí ještě nedorazila jediná vakcína

Evropská unie zároveň zahájila iniciativu týkající se výroby očkovacích látek, léků a zdravotnických technologií v Africe a přístupu k nim. Iniciativa pomůže vytvořit pod dohledem Komise podmínky pro výrobu očkovacích látek přímo v Africe a bude financována jednou miliardou eur z rozpočtu EU a evropských rozvojových finančních institucí, jako je Evropská investiční banka (EIB).

Výroba v Dakaru

EU už oznámila rozsáhlé investice do výroby očkovacích látek v Pasteurově ústavu v senegalském Dakaru. Nový výrobní závod sníží závislost Afriky na dovozu očkovacích látek.

Co vás zajímá na Evropské unii?
Zdroj: DeníkStojíme o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Co dobrého vám přineslo členství Česka v EU? Čím vás Unie zklamala a čím vás štve? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů, a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie? Co vám přináší možnost pracovat a žít kdekoli v Evropské unii? Měli by mít mladí Češi nadále možnost studovat na vysokých školách v celé Evropské unii? Jak vám pomohlo, že Unie nařídila snížit ceny hovorů do zemí EU? Je dobře, že Unie zakáže příbory a brčka z plastu? Mělo by Česko přestat těžit uhlí, jak to požaduje Brusel? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00 Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz