Ruské ministerstvo obrany útok na Moskvu označilo za terorismus a obvinilo z něj „kyjevský režim“, Ukrajina své zapojení nepotvrdila. Ruská armáda přitom na ukrajinská města podniká vzdušné údery už měsíce, používá k nim nejen drony, ale také střely s plochou dráhou letu. Armády obou zemí hlásí likvidaci všech, respektive většiny útočících dronů.

„Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách,“ uvedl podle agentury AFP moskevský starosta Sergej Sobjanin. Později doplnil, že dva lidé museli po útoku vyhledat lékařskou pomoc a někteří obyvatelé zasažených domů byli evakuováni.

Útoky dronů zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita - včetně prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters. Podle ruského poslance Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tři drony nad oblastí Rubljovka na západním okraji metropole, jeden z nich nad vesnicí, která je vzdálena jen deset minut jízdy od Putinovy rezidence Novo-Ogarjovo.

Část dronů se podařilo sestřelit 

Některé bezpilotní letouny byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany oznámilo likvidaci „všech“ osmi vyslaných dronů. Některé předchozí zprávy uváděly vyšší počty útočících strojů, například ruský kanál Baza napsal, že na ruskou metropoli mířilo přibližně 25 bezpilotních letadel a některé se podařilo sestřelit, jiné se například zamotaly do drátů vysokého napětí.

Útokem dronu poničená továrna na tabák v Kyjevě, 28. května 2023
Ukrajina čelila další vlně ruských útoků. Drony mířily na Kyjev i Oděsu

Ruské ministerstvo obrany z útoku viní Kyjev. Ukrajina účast na náletu nepotvrdila. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nálet spojil s nekončícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle.

„Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: ‚Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?‘,“ uvedl. Ukrajina podle něj dění sleduje s potěšením a předvídá nárůst počtu takových úderů.

Kyjev čelil dalšímu útoku 

Útok na Moskvu přišel několik hodin poté, co ukrajinská metropole Kyjev čelila dalšímu masivnímu ruskému vzdušnému úderu, při kterém podle webu Ukrajinska pravda zahynula třiatřicetiletá žena a dalších 13 lidí bylo zraněno. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 ze 31 ruských dronů, většinu u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo ukrajinské letectvo.

Snímek, který zveřejnilo ruské ministerstvo obrany, údajně zachycuje zničenou techniku americké výroby, kterou ruští legionáři bojující na straně Ukrajiny použili v Belgorodské oblasti
Kyjev má problém. Při útoku na Rusko dobrovolníci použili americkou techniku

Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována výšková budova. Škody a zranění podle dostupných informací způsobily padající trosky sestřelených zbraní. Na rozdíl od předchozího úderu, kdy Rusko použilo různé typy zbraní, tentokrát udeřilo na Ukrajinu výhradně bezpilotními letouny íránské výroby Šáhed, které útočí stylem kamikadze, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Útok byl podle ní masivní, vedený ve více vlnách, letecký poplach trval několik hodin.

Ukrajinská metropole se už předchozí dvě noci stala terčem rozsáhlých útoků, při nichž na ni Rusko vyslalo desítky dronů a řízené střely. V pondělí podniklo další vzdušný úder během dopoledne. Úterní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku měsíce. Rusové při těch předchozích zároveň útočili i na další ukrajinská města.

Samotné Rusko, které konflikt rozpoutalo svou invazí do sousední země, v poslední době odráží více útoků na vlastním území, údery přímo proti Moskvě jsou ovšem nezvyklé. Zatím není jasné, jak Putin zareaguje, poznamenal Reuters, podle něhož se šéfovi Kremlu dosud dařilo držet válku daleko od Moskvy a život v ruské metropoli pokračoval relativně normálně. Poslanec Maxim Ivanov přitom úterní události označil za nejvážnější útok na Moskvu od druhé světové války.

Ruský prezident Vladimir Putin
Ukrajina se pokusila o dronový útok na Putinovu rezidenci v Kremlu, tvrdí Rusko

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že Putin pracuje v Kremlu a oútoku bezpilotních letounů na Moskvu ho úřady informovaly v reálném čase. Zvláštní projev kvůli aktuálním událostem podle něj jeho šéf v současné době nechystá. Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny (v ruském přepisu Vagnerovy) Jevgenij Prigožin vynadal ministerstvu obrany, že útoky bezpilotních letounů na Moskvu dopustilo.

Útok na Kreml 

Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci prezidenta a incidenty s drony jsou v poslední době hlášeny z různých míst Ruska. Ukrajina se k nim nehlásí. List The New York Times s odvoláním na americké činitele a na hodnocení zpravodajských služeb minulý týden napsal, že dřívější útok na Kreml pravděpodobně zorganizovaly ukrajinské zvláštní vojenské nebo zpravodajské jednotky.